den gode hjemrejse

Sidste nyt

Som en del af transitprogrammet hjælper projekt UDENFOR migranter med det vi kalder »den gode hjemrejse«. Vi træder til med praktisk hjælp, når de indser, at fremtiden kan tegne sig lysere for dem i deres hjemland, end den kan her. Men vi er også tilstede med opbakning og støtte, fordi det ofte er sværere at komme hjem med sine bristede drømme, end det er at rejse ud, mens man stadig har dem i behold. I sidste uge arrangerede vores gadeplansmedarbejdere Bo-Lennart Heide-Jochimsen og Per Glad sådan en hjemsendelse.

»Alle dem jeg har hjulpet med en hjemrejse, har drukket eller røget sig skæve dagen inden,« siger Bo, og det var ikke anderledes denne gang, hvor han og Per hjalp Niklas tilbage til Hamborg, som han forlod for 20 år siden i håbet om at blive dansk statsborger og skabe sig en tilværelse i København. I næsten alle de år har han levet på gaden.

»En enkelt gang har han prøvet at rejse hjem selv, men han nåede kun til Roskilde, og efter et par dage fik vi et opkald fra hospitalet, om at han var fundet bevidstløs af druk,« siger Bo. Men ikke denne gang.

Men hvad tror du var anderledes denne gang i forhold til tidligere?

»En ting der var anderledes var, at vi var der til at holde ham fast i beslutningen, når han begyndte at tvivle,« siger Bo og fortæller hvordan et utal af variationer over spørgsmålet »Er det ikke bedre at vende om?« fyldte turen hele vejen gennem Tyskland til Hamborg. »Vi gav ham den mulighed, at han kunne køre med os tilbage hvis han fortrød, og det tror jeg var en stor hjælp for ham. En anden ting der har ændret sig, er hans håb om at blive dansk statsborger. Det er stort set er væk.« Bo og Per blev i Hamborg med Niklas og hjalp med alt fra indrejsepapirer til at få ham ind i det tyske system og finde et sted at bo – og de blev til de var sikre på, at alle de praktiske ting var på plads.

Hvordan var det så for ham at vende tilbage efter så mange år?

»Hele turen derned var han meget nervøs, men da vi ankom, og han mærkede, at vi fik styr på papirer og bolig, så begyndte han at slappe af. Den sidste eftermiddag og aften vi var dernede med ham var alt faldet på plads, så han havde et sted at bo. Vi var ude at spise, og han viste os byen, og de steder han havde boet, og steder han var kommet, og han fortalte om mennesker, han havde kendt. Det var som om det hele kom tilbage til ham.«

Hvordan oplevede I det, så?

»Man arbejder jo for at gøre en forskel og efter sådan en tur føler man virkelig, det er lykkes, men det er jo dem, der skal være modige. Ikke os. Vi gør selvfølgelig en indsats i forhold til det praktiske og alt det udenom, men den største forskel vi gør, det er i virkeligheden, at vi er der for dem uanset, hvad de gør. I sidste ende er det dét, der betyder noget.«

Som en del af transitprogrammet har gadeplansmedarbejderne i projekt UDENFOR arrangeret omkring 15 »gode hjemrejser« i år.

Af hensynet til vores bruger, har vi ændret hans navn.

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element