Faglige netværk
projekt UDENFOR har et stort nationalt og internationalt netværk, og er for tiden aktive i:
Internationalt
FEANTSA (European Federation of National Organisations working with the Homeless)
I 2004 blev projekt UDENFOR optaget som medlem af FEANTSA – Det europæiske forbund af nationale organisationer, der arbejder med hjemløse. projekt UDENFOR er medlem af forbundets arbejdsgruppe “migration network” og deltager aktivt på seminarer og konferencer, ligesom vi jævnligt har artikler i foreningens elektroniske og fysiske tidsskrift. I 2020 blev daglig leder af projekt UDENFOR, Bo Heide-Jochimsen, udpeget til at være Danmarks repræsentant i FEANTSA og valgt ind i paraplyorganisationens bestyrelse. Læs mere her.
SMES (Mental Health Social Exclusion)
I 2000 var projekt UDENFOR med til at stifte den tværeuropæiske forening Mental Health Social Exclusion/Santé Mentale Exclusion Sociale. Foreningens medlemmer er en række mindre nationale foreninger, organisationer og enkeltpersoner, der alle beskæftiger sig med forhold omkring udstødelse af mennesker med særlige psykosociale problemer. Som en del af SMES, og med støtte fra ERASMUS+, har projekt UDENFOR været med til at udarbejde rapporten ‘Dignity and well-being’; en undersøgelse og analyse af, hvordan man sikrer kvalitativt bedre indsatser mod hjemløshed. Læs mere her.
HERA (Humanities in the European Research Area)
HERA er et partnerskab mellem 26 humanistiske forskningsråd i Europa og Europakommissionen, som leder og fremmer bevillingsmuligheder for humanistiske forskere i Europa. projekt UDENFOR er partner i den danske del af det internationale forskningsprojektet “Governing the Narcotic City. Imaginaries, Practices and Discourses of Public Drug Cultures in European Cities from 1970 until Today.”
Nationalt
Rådet for Socialt Udsattes landspanel af brugere og praktikere
Panelet skal være med til at lægge fremtidens socialpolitiske retning. Formålet er, at brugere og praktikere sammen udvikler en ny vision for fremtidens socialpolitk, udvikler nye metoder for fx brugerdeltagelse og indflydelse og definerer, hvad socialt udsathed er anno 2020.
Kvindenetværket
Lokalt netværk af praktikere, der arbejder med kvinder i hjemløshed. Deltagere repræsenterer organisationer og tilbud beliggende i København. I netværket deles erfaringer og viden om arbejdet med kvinder i hjemløshed, og der iværksættes samarbejder og dialoger på tværs for at sikre, at udsatte kvinders behov blive mødt i den hjælp, der tilbydes.
Hjælp til mennesker i udsatte positioner som udsættes for voldtægt
Regionalt netværk, der udsprang af videns- og erfaringsdelingen i Kvindenetværket. Netværket består af mange forskellige aktører, der sammen skal sikre bedre hjælp og krisehjælp til udsatte mennesker, der udsættes for voldtægt og seksuel vold.
Hjem-til-alle alliancen
Hjem til Alle er en alliance af partnere, der har forpligtet sig til at arbejde sammen om at stoppe hjemløshed blandt unge i Danmark. Alliancen arbejder på tværs af sektorer med at mobilisere opbakning, udvikle ny viden, udvikle konkrete løsninger og mobilisere ressourcer. Se mere her.
Foreningen Hjemløsedagen
Foreningen består af hjemløseorganisationer, foreninger og tilbud i København, der i fællesskab arrangerer Hjemløsedagen i Danmark. Hjemløsedagen afholdes hvert år d. 17. oktober i anledning af FNs ’International Day for the Eradication of Poverty’.
Udsatterådet i Københavns Kommune
Rådet består af fagpersoner og repræsentanter fra byens udsatte borgere, som kvalificerer initiativer og problemstillinger, der vedrører socialt udsatte i København. Udsatterådet er en erfarings- og vidensressource for beslutningstagere i Københavns Kommune.
ARTIKLER
Ny rapport om brugerinddragelse i byggeri af boliger og i etableringen af hjem
Man kan bo på mange måder. I et ”levefællesskab” i Aarhus bor fem mennesker, som før var hjemløse, i små farvestrålende huse, som de selv har været med til at tegne og bygge.
I rapporten ’UDENFOR i Aarhus’ kan du læse om projekterne Byg UDENFOR og Levefællesskabet. De to projekter udgør til sammen et nytænkende bud på, hvordan hjemløse borgere kan inddrages i skabelsen af eget hjem.
”De sagde, at alle skulle tage hjem. Hvor er det for mig? Hvor går jeg hen?”
Coronakrisen ramte som et lyn d. 11. marts og lagde gaderne øde. Dog ikke helt øde. For ikke alle kunne tage hjem og lukke døren, som statsministeren bebudede. En af dem var 22-årige "Rasmus", som lever og sover på gaden i København. I anledning af Hjemløsedagen, med temaet 'sammen hver for sig', har vi talt med Rasmus om hans oplevelser med det seneste halve års undtagelsestilstand.