Å kandidat på besøg: Behov for alternativ hjælp til hjemløse

Sidste nyt

projekt UDENFOR havde i mandags møde med Alternativets kandidat Uzma Ahmed og bringer her den artikel, som efterfølgende udkom på Uzmas blog.

Hos projekt UDENFOR går medarbejderne på gaden for at opsøge Danmarks mest udsatte mennesker. Ifølge direktøren er regeringens 2020 planer for hjemløse uambitiøse. Der er brug for en alternativ tilgang, hvor de hjemløse får plads, tid og bliver set som ligeværdige.

»Hr. og fru Danmark og mange politikere tror stadig, at hjemløse er alkoholikere på bænken. Et problem, som kan fikses ved at indlægge dem, sende dem på afvænning og fjerne bænken fra gaden. Men hjemløsheden når jo langt bredere ud,« siger Ninna Hoegh.

Hun er direktør for organisationen projekt UDENFOR og har sammen med faglig leder og souschef Bibi Agger inviteret Uzma Ahmed fra Alternativet indenfor i lokalerne på Nørrebro. Her holder personalet til, når de ikke er ude på gaden for at opsøge hjemløse. Og her tilbereder køkkenassistenterne den mad, som de hver aften deler ud rundt omkring i Københavns gader.

Bibi Agger har længe arbejdet med socialt arbejde. Men projekt UDENFOR adskiller sig alligevel.   »Da jeg startede her, opdagede jeg, at vores brugere virkelig er Danmarks tungeste gruppe. For dem handler hver dag om konstant overlevelse. De er ofte meget ustabile, psykisk syge og til tider så afvisende, at det kan tage utalige møder, før vi kan bygge en relation op,« siger hun.

Ninna Hoegh tilføjer:   »Vores målgruppe er dem, som de andre ikke gider at lege med. De magter ikke mere, fordi de er løbet panden mod en mur alt for mange gange. De er faldet uden for systemet og har ingen styrke til selv at bede om hjælp. Derfor opsøger vi de allerdårligste og arbejder fra bunden.   Støtter dem i livet nu og her«

For at få et indblik i det hjemløse liv, meldte Uzma Ahmed sig i en weekend i januar som nattevagt på GRACE, et nødherberg som Blå Kors driver i samarbejde med Kristuskirken i vintermånederne.

»De overnattende havde ikke mulighed for at tage bad, så det blev klaret over håndvasken. Håndklædet kunne lige nå at hænge på radiatoren i 20 minutter, inden det skulle pakkes tilbage og bæres videre, og inden gudstjenesten begyndte. Det satte en masse tanker i gang. Hvordan hjælper vi de mennesker bedst muligt i den livssituation, de befinder sig i?« siger Uzma Ahmed.

Netop det spørgsmål er helt centralt hos projekt UDENFOR. Ifølge Bibi Agger gælder det f.eks. i arbejdet med en hastigt voksende gruppe af unge hjemløse.   »De unge vil ikke på herberg eller kaldes hjemløse, og mange af dem har et alkohol- eller stofmisbrug. Her er det afgørende at komme i dialog med de unge. Vi skal stille og roligt sammen finde ud af, hvorfor de har det svært, hvad magter de og hvad har de brug for hjælp til. Vi viser, at vi kan favne, at de drikker eller tager stoffer, og at vi vil støtte dem i at få det bedste liv, de nu engang kan få. Men det er der ikke tid eller plads til, sådan som systemet er skruet sammen i dag. De unge skal enten hurtigt erklæres uddannelsesparate eller skynde sig i job. Og for den her gruppe lige nu og her er begge dele helt urealistisk,« siger Bibi Agger.

Uzma Ahmed er også træt af, hvad hun ser som de sidste mange års symbolpolitik med straf og strenge regler for udsatte mennesker.   »Jeg ser, at mange lander mellem lovgivning og liv. De skammer sig, og det kræver meget arbejde og tillid at nå de udsatte og løfte dem videre. Vi skal nå dem i øjenhøjde som ligeværdige. Og det sker ikke med et enkelt møde og et afkrydsningsskema,« siger hun.

Uambitiøse mål fra regeringen

Regeringen har lavet 2020-mål på det sociale området. Men Ninna Hoegh er langt fra begejstret.   »I 2020 skal vi have bragt 25 pct. ud af hjemløshed, hvilket er virkelig uambitiøst. Hvorfor ikke lave nogle speedmål, i det mindste for de unge? Det handler om liv. Vi sætter jo heller ikke et mål om, at 25 pct. af fem-seksårige børn skal starte i første klasse i folkeskolen. Resten ser vi på senere. Skal vi spilde fem år af et ungdomsliv på at hjælpe kun 25 pct. ud af hjemløshed?«   Og det handler ikke kun om, at skaffe dem tag over hovedet. Der skal samtidig en intensiv støtte til.

Uzma Ahmed vil meget gerne være med til at hjælpe de unge udsatte til det bedst mulige liv.   »Jeg ser også gerne, at vi skaber nye bæredygtige måder at tænke arbejdsplads og bolig på, hvor frivillige, det offentlige og private spiller mere sammen i f.eks. socioøkonomiske virksomheder. Hvor de unge kan finde et sted, de føler sig ligeværdig og respekteret for det, de kan yde.«

projekt UDENFOR arbejder med lignende tanker.   »Vi har mange idéer til nye muligheder på det område, som vi meget gerne vil drøfte med Alternativet. For der er bestemt brug for at tænke alternativt, når det kommer til hjemløshed,« siger Ninna Hoegh.

Det budskab bringer Uzma Ahmed videre i valgkampens tre sidste dage.

Tekst: Helene Chéret

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element