Beretning fra en nattevagt

Sidste nyt

Natten mellem torsdag og fredag sidste uge var vi to gadeplansmedarbejdere på nattevagt.

Det er vi kontinuerligt for at hjælpe gadens folk, og for at danne os et overblik over, hvem det er, der sover derude. Formålet er altid at se, om de hjemløse formår at tage vare på sig selv, og er klædt godt på til natten med ordentligt tøj og sovegrej, og hvis de er særligt sårbare, forsøger vi at opbygge en relation og derigennem etablere den rette hjælp.

Derudover kan vi have forskellige prioriteringer på en nattevagt. Det kan f.eks. være, at vi har fundet et sovested i dagstimerne, som ser aktivt ud, men hvor vi ikke har haft held med at komme forbi, imens der var nogle hjemme. Her er en nattevagt en god mulighed for at besøge den hjemløse, der sover på stedet og tilbyde en kop kaffe og en snak. Vi har gerne kaffe med på vores nattevagter, da det er rart at kunne tilbyde de hjemløse noget at varme sig på, og det er en god måde at starte en kontakt på.

En nattevagt kan også have det formål at lede efter en bestemt hjemløs, som vi er særligt bekymret for, og som vi har svært ved at finde i dagstimerne. Vi møder også fra tid til anden mennesker på gaden, som benægter deres hjemløshed, hvor det kan være svært for os gadeplansarbejdere at vurdere, om personen er hjemløs eller ej. Hvis det så lykkes at finde personen sovende ude om natten, bliver vi bekræftet i vores antagelser og kan arbejde videre på at få opbygget en god kontakt.

Vi tæller også gerne de hjemløse, der sover ude, for at have en fornemmelse af, hvor mange gadesovere, der er i byen, vel vidende at der er langt flere end dem, vi møder på en vagt. Det er ikke nødvendigvis formålet at tælle, men det understøtter vores viden om, at der er mennesker, der sover på gaden.

På nattevagten i sidste uge havde vi forskellige prioriteringer. Vi besøgte et par af vores faste brugere, som vi har opbygget en god kontakt til, og fik en god snak og en kop kaffe sammen. Vi har også for nyligt mødt en hjemløs kvinde, som vi er i gang med at etablere kontakt til med det formål at afklare hendes situation, og forhåbentlig får lov at hjælpe hende, hvis hun skulle have behov for det. Vi havde håbet at møde hende på nattevagten, da der er noget helt specielt ved at mødes, når mørket er faldet på og byen er stille. Det var desværre ikke tilfældet, men det betyder blot, at vi forsøger igen.

Før vi tog ud på nattevagten, havde vi en idé om, at vi ville møde mange hjemløse. Vi synes først og fremmest, at vi i den seneste tid har set mange sårbare mennesker i byen i dagtimerne, og så ved vi også, at der i løbet af foråret og sommeren gerne kommer flere hjemløse til byen.

Derudover er byens sidste nødherberger lukket ned ved udgangen af marts. Det vil sige, at de nødherberger, der har modtaget statslige midler gennem SATS-puljen for at kunne tilbyde de hjemløse et sted at sove i løbet af årets koldeste måneder, fra december til marts, er lukket ned, og at de hjemløse nu igen er overladt til at sove på gaden. Derfor havde vi en formodning om, at vi ville møde mange mennesker på netop denne nattevagt. Det er ikke uvant, at vi på vores nattevagter møder 20-40 hjemløse gadesovere, men i sidste uge endte vi med at møde 81 personer, som sov ude. Yderligere kender vi en større gruppe af mennesker, som vi ved, sover ude, og som vi ikke mødte denne nat.

Vi har igennem vores daglige arbejde kendskab til adskillige mennesker, der er nødsaget til at sove på gaden, da dette er vores primære målgruppe, men at to personer en tilfældig nat i København finder 81 hjemløse, der sover ude, gjorde også indtryk på os, og er med til at bekræfte os i, at der er behov for en professionel opsøgende indsats.

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element