BOOK OS
Aflyst
For at imødekomme coronarestrikioner og tage ansvar for at mindske smitten, er gratis byvandringer og infomøder udskudt indtil coronasituationen i Danmark igen er stabiliseret. Du kan holde øje med vores hjemmeside, instagram eller facebook, hvor vi løbende vil slå byvandringer og infomøder op, når det igen er muligt.
Booking af oplæg
Det vil være muligt på forhånd at booke et oplæg eller en byvandring sidst i februar, men vi forbeholder os retten til at aflyse med kort tids varsel, hvis den overordnede situation med corona i Danmark er kritisk.
projekt UDENFOR tilbyder året rundt en lang række formidlingsaktiviteter – oplæg, byvandringer, foredrag, undervisning og sparring, som du kan booke ved at kontakte os på ksa@udenfor.dk
Du kan også tilmelde dig vores månedlige informationsmøde, som er gratis og for alle interesserede. Tilmeld dig et informationsmøde ved at skrive til ksa@udenfor.dk
Byvandring
Tag på byvandring med en af projekt UDENFORs gadeplansmedarbejdere, og se byen på en helt anden måde, end I er vant til. På turen vil I få vist ‘Dark Design’, hvad der også på dansk kaldes ‘fjendtlig arkitektur’.
Byens rum er nogle steder indrettet på måder, der forhindrer hjemløse i at opholde sig netop der. Det er steder, vi alle færdes til hverdag, men sjældent lægger mærke til er indrettet for at holde bestemte mennesker væk. Det har konsekvenser for dem, der lever på gaden, og det har konsekvenser for, hvordan vores alle sammens by ser ud.
På byvandringen vil der være rig mulighed for at udspørge vores gadeplansmedarbejder om stort og småt i forhold til hjemløshed og arbejdet på gaden. Se en videoteaser for byvandringen øverst på siden eller klik HER.
Oplæg og foredrag
Få kick-startet temadage, personalemøder eller CSR-aktiviteter i din kommune, institution og organisation med et skræddersyet oplæg om hjemløshed. Vi har også mulighed for at supplere med personlige hjemløseberetninger og field visits.
Eksempler på foredrag, som vi lige nu tilbyder:
Socialt udsatte – sat udenfor
Hvorfor bliver man hjemløs og er der nogen vej tilbage?
Byen, boligen og social og sundhedsmæssig ulighed
De socialt udsattes møde med systemet. Hvad fremmer eller hæmmer et positivt forløb?
At søge udfordringen dér hvor håbløsheden er iøjnefaldende – erfaringer med særlige projektindsatser for de svageste borgere
Frivilligt socialt arbejde: udfordringer og muligheder
Undervisning
projekt UDENFOR tilbyder undervisning i hjemløshed i Folkeskolens ældste klasser, på professionsuddannelserne og på universitetsniveau. Undervisningen kan finde sted enten i projekt UDENFOR eller hos jer. Vi skræddersyer gerne undervisning til præcist jeres behov, for eksempel som enkelte lektioner eller temadage, som led i emneuge, specialisering eller undervisningsmodul.
Eksempler på undervisning, som vi lige nu tilbyder:
At arbejde med hjemløse
Projekt UDENFORs metode i det opsøgende gadeplansarbejde – hvad virker?
Opsøgende og udgående arbejde med hjemløse
Professionelle og personlige kompetencer i arbejdet med hjemløse
Etiske dilemmaer i arbejdet med hjemløse
Eksempler på eksperimenterende indsatser i hjemløsearbejdet
Frivilligt socialt arbejde – udfordringer og muligheder
Hvorfor bliver man hjemløs og er der nogen vej tilbage?
Hvordan er unges hjemløshed forskellig fra ældres hjemløshed?
Hvem er de hjemløse og hvordan hjælper vi bedst?
Vi tager temperaturen på hjemløsheden i København LIGE NU
Ulighed
Social ulighed i sundhed og livsbetingelser
Fra Sygepleje på Hjul til Socialsygeplejerske
Kvinder og hjemløshed – risikofaktorer
Udsathed og marginalisering
Marginalisering i det moderne samfund
Opvækstvilkår og udstødelse
Social udsathed i relation til fattigdom, hjemløshed og socialpolitik
Er der socialt udsatte uden for storbyerne?
Byen, boligen og social og sundhedsmæssig ulighed
Socialt udsatte – sat udenfor
Socialt udsattes møde med systemet. Hvad fremmer eller hæmmer et positivt forløb?
Digitaliseringens konsekvenser for socialt udsatte – erfaringer fra et IT-projekt
Hjemløshed i kunst & kultur
Hjemløshed i en litterær sammenhæng
Projekt Gadeklog – at blive klog på gaden – undervisning til Folkeskolens ældste klasser
Fra Poverty Walks over Roskilde Festival til Caminoen
Welcome Homeless – Jens Galschiøts hjemløsefigurer på rejse med projekt UDENFOR
Hvad kan hjemløse lære os? Portræt af gadefolk, der krydsede vores vej
Socialpolitik med historiske briller
Fra klient til borger – en rolle i konstant forandring. En socialpolitisk rejse gennem 30 år i den sociale forvaltning
De, der ikke nåede toget: om hjemløshed i velfærdssamfundet
Socialpsykiatriens udvikling gennem de seneste 3 årtier.
Sparring
Er brugerrelationen gået i hårdknude? Vi tilbyder sparring og coaching både individuelt og til grupper. Det kan være i forhold til en vanskelig sag med:
En bruger som vi har svært ved at ’læse’
Adfærd som vi ikke forstår
Udvikling der udebliver
Modstand (fra bruger eller samarbejdspartnere)
Vores tilgang er enkel: send fem linjer om udfordringen, og vi bruger sammen to timer på at inspirere og udfordre jer til at komme videre.
Vi tilbyder også sparring eller intervention i situationer, hvor samarbejdspartnere efterspørger assistance i forhold til en opsøgende indsats over for hjemløse ’eneboere’.
Her er, hvad en gruppe medarbejdere fik ud af en sparringsseance:
“Gadeplansmedarbejderen var rigtig god til at formidle og give os inspiration til vores egen hverdag. Vi havde en klar fornemmelse af, at han tog vores problematikker seriøst og følte også, at han lyttede samt gjorde sit til at komme med mulige bud på løsninger. Vi har virkelig fået mange gode ideer til videre praksis med vores beboer og vigtigst er nok, at vi har fået nogle nye perspektiver på det arbejde, vi går og laver”.
(Pædagog på bosted).
ARTIKLER
Ny rapport om brugerinddragelse i byggeri af boliger og i etableringen af hjem
Man kan bo på mange måder. I et ”levefællesskab” i Aarhus bor fem mennesker, som før var hjemløse, i små farvestrålende huse, som de selv har været med til at tegne og bygge.
I rapporten ’UDENFOR i Aarhus’ kan du læse om projekterne Byg UDENFOR og Levefællesskabet. De to projekter udgør til sammen et nytænkende bud på, hvordan hjemløse borgere kan inddrages i skabelsen af eget hjem.
”De sagde, at alle skulle tage hjem. Hvor er det for mig? Hvor går jeg hen?”
Coronakrisen ramte som et lyn d. 11. marts og lagde gaderne øde. Dog ikke helt øde. For ikke alle kunne tage hjem og lukke døren, som statsministeren bebudede. En af dem var 22-årige "Rasmus", som lever og sover på gaden i København. I anledning af Hjemløsedagen, med temaet 'sammen hver for sig', har vi talt med Rasmus om hans oplevelser med det seneste halve års undtagelsestilstand.