Det var tydeligt i deres øjne, at de havde givet op – de var helt slukkede

gadeplansarbejde ,Sidste nyt

”Børnene sad i skurvogne – fire og fire sammen– flere havde helt opgivet. Lå bare i fosterstilling i sengen uden et glimt i øjnene. Det var tydeligt i deres øjne, at de havde givet op – de var helt slukkede. Andre børn var så desperate, at de trak os i armene, fordi de ville med. De var beskidte, forkølet og havde for lidt og for småt tøj på,” fortæller projekt UDENFORs gadeplansmedarbejder, Bo Heide- Jochimsen, der husker tilbage på det, han karakteriserer som det værste og mest forfærdelige, han hidtil har set.

Det er ikke mere end nogle dage siden, torsdag d. 11. september, at Bo og resten af Feantsas migration working group landede i Athen lufthavn. Klar til at tilegne sig mere viden om, hvem de hjemløse migranter i Grækenland er, hvorfor de er migreret og hvorfor og hvordan, de er endt som hjemløse.

”Efter denne her oplevelse var jeg tom.Den nød og elendighed jeg så i Athen var så massiv, at jeg var tom for forslag til, hvad der virker, hvorfor og hvordan man kan gøre tilværelsen bedre og lettere for de her mennesker,” fortæller han.

Stedet, der gjorde særligt indtryk på Bo, var det såkaldte Detention Center – en  lukket lejr  for uledsagede flygtningebørn fra Syrien og Iran i alderen 10-17 år. Mange af børnene har betalt mellem 2 og 3000 euro for at komme fra Tyrkiet til Grækenland, hvor deres håb er at komme videre til andre EU lande.

”De har intet ulovligt gjort, men sidder i centret på ubestemt tid, blot fordi man ikke ved, hvor man ellers skal gøre af dem,” fortæller Bo, der fik associationer til Guantánamo, ved synet af skurvognene indhegnet på en tør, øde, sandbeklædt og rødglødende mark omgivet af hætteklædte vagter med geværer. 14 måneder, havde nogle børn siddet i lejren, uden udsigt til, hvornår de kan komme ud og hvad, der skal blive af dem. Når man at fylde 18 i sin tid i centret, rykkes man til et lignende center for voksne illegale migranter.

”De vidste, vi skulle komme og troede, vi ville gøre noget. Men vi kan ikke få dem ud derfra. Har man siddet spærret inde på denne måde fra man er tolv til man bliver fjorten – så vil jeg påstå, at man er ødelagt for livet. Man kommer ikke ud på det europæiske arbejdsmarked og bliver legal EU-borger,” siger Bo Heide- Jochimsen.

Tilbage i Feantsas Migration Working Group er der bred enighed om, at man ikke skal putte mennesker i fængsel, fordi de prøver at få et bedre liv. De skal ikke ulovliggøres, for det efterlader dem i endnu større elendighed. De skal have ret til det samme, uanset hvilket EU land, de havner i, mener gruppen.

Indtrykket fra besøget i Athen var, at Grækenland, udover at være i en massiv intern økonomisk krise, pt. er oversvømmet med illegale migranter. Alene i Athen er titusinder voksne og børn spærret inde på den måde, som Bo og resten af Feantsa gruppen oplevede i sidste uge. Gruppens håb er, at den barmhjertighed og næstekærlighed fra socialarbejderne, som trods alt koeksisterede midt i elendigheden, på sigt vil gøre noget godt for de voksne og børn, der er havnet som hjemløse i Athen.

”Vi så socialarbejdere, som ikke havde fået løn de sidste mellem tre og tolv måneder. De tog sig alligevel tid til at være på arbejde og tage sig af de hjemløse. De brændte for sagen – løftede i flok og havde ingen selviske motiver med det hjælpearbejde, de ydede.  Det var hardcore næstekærlighed og det er der, håbet sniger sig ind”, afslutter projekt UDENFORs gadeplansmedarbejder, Bo Heide- Jochimsen.

Projekt UDENFOR udveksler jævnligt besøg med andre internationale organisationer indenfor hjemløseområdet.  På denne måde er projekt UDENFOR opdateret på, hvad der rører sig på hjemløseområdet i andre lande. Således er vi også i stand til, at formidle og udbrede viden om forholdende i og udenfor Danmark. Du kan hver uge læse mere om projekt UDENFORs interne og eksterne aktiviteter på hjemmesiden under Det sker i projekt UDENFOR

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element