forlaget UDENFOR udgiver to digtsamlinger – kom med til bogreception på Bogforum

Sidste nyt

forlaget UDENFOR udgiver to bøger med digte, værker og tekster af ni mennesker, der er eller har været ramt af hjemløshed. Bøgerne Fiasko og Dejlig deprimeret udkommer den 10. november.

Nogle af bidragene til Fiasko er blevet til i forbindelse med kunstprojektet Et hjem UDENFOR, som var et samarbejde mellem projekt UDENFOR og ARoS. Det gælder blandt andet Råbin Billes spejlværk, Fiasko, der bliver brugt som forside og titel på udgivelsen. Om værket siger hun:

Alle de kommentarer, som man får på gaden, dem tager man jo ind, så når folk råber ord som nasser eller taber efter dig, mens du for eksempel står og sælger Hus-Forbi, så er det lidt som om den person, du er, skrumper ind, indtil du til sidst føler dig, som den, de siger, du er – som en fiasko.

Til det siger direktør i forlaget UDENFOR, Ninna Hoegh:

Ved at bruge Råbins spejlværk på forsiden sender vi de ord tilbage mod os og samfundet, for som vi ser det er den eneste virkelige fiasko, at vores velfærdssamfund er ude af stand til at gribe vores udsatte medborgere, inden de ender på gaden.

Den anden udgivelse, Dejlig deprimeret, er digte skrevet af Tom Pilegaard Olsen, der har levet som hjemløs i en af Københavns parker. Her mødte han for ti år siden projekt UDENFORs stifter, Preben Brandt, der har fulgt Tom siden – først professionelt og senere privat. Om deres relation og baggrunden for udgivelsen af Toms digte siger Preben Brandt:

Følelser er ikke ham, har Tom sagt igen og igen gennem årene. Og jeg har troet på ham, selvfølgelig da, indtil han for et års tid spurgte, om jeg ville læse de digte, han havde skrevet gennem mange år. Da jeg havde læst dem, holdt jeg op med at tro på, at han ikke kunne føle noget. Digtene var ikke bare gode, de var fyldt af sorg, savn og vemod. Små 20 af dem blev han og jeg enige om burde udgives, så andre end jeg kunne få glæde af dem.

Digtene i begge udgivelser sætter ord på oplevelser og erfaringer, som er helt private, og alligevel vil mange kunne genkende de følelser, som de afstedkommer – og samlet set præsenterer digtene et andet og mere nuanceret syn på hjemløshed, end det vi ellers møder.

Råbin Bille får det sidste ord:

Ynk hjælper ikke. Handling hjælper. Og så hjælper det, at man ikke føler sig alene, og det håber jeg, at de her digte og værker kan være med til.

Hvis I vil vide mere, så kontakt forlagsredaktør Margit Ernst på me@udenfor.dk eller 53 70 02 55.

Bøgerne kan købes hos din boghandler og eller her:

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element