projekt Locker Room
Et-to-tre trappetrin ned og man træder ind i et lyst lokale med 72 aflåselige skabe og et bord med to stole som lægger op til samvær og dialog. Her, i en kælderlejlighed i Københavns indre bydel, ligger projekt UDENFORs ”Locker Room”, og her imødekommer vi menneskers behov for simpel opbevaring af ejendele i kombination med socialfagligt arbejde.
Det er sårbart altid at skulle have alle sine ting med sig. Det er ikke desto mindre vilkårene for mange af gadens folk. Sovepladser og gemmesteder i det offentlige rum bliver undertiden ryddet, og personer, som sover udendørs, er ikke sjældent udsat for tyveri. Desuden kan en hverdag præget af manglende mulighed for struktur og privatliv medvirke til forglemmelser og forlæggelser.
I projekt UDENFOR ved vi fra erfaring, at det ikke bare er irriterende og besværligt er miste sine genstande – det kan være fatalt. Mens pas og andre identifikationspapirer er nødvendige for at få et arbejde eller en bankkonto, som på sigt kan være med til at ændre en persons livssituation, kan rent skiftetøj og en varm trøje være afgørende for at kunne opretholde en vis hygiejne, undgå sygdomme og bare klare sig igennem natten. Desuden kan små affektgenstande som et fotografi eller en fingerring være af stor betydning for den enkelte og derfor værd at passe på. Ligesom dét, blot at eje ting, som man måske ikke bruger så tit, men en gang imellem pakker ud, kigger på og sorterer, kan være helt uvurderligt for et menneskes velbefindende.
Denne viden ligger til grund for, at vi i slutningen af 2014 startede projekt Locker Room med skabsrum til udsatte hjemløse samt en fasttilknyttet gadeplansmedarbejder. Formålet er at tilbyde ukompliceret og sikker opbevaring af hjemløses ejendele i samspil med andre socialfaglige indsatser såsom rådgivning, risikovurdering, skadesreduktion og brobygning til andre aktører. I Locker Room sigter vi desuden mod at styrke vores relation til den enkelte hjemløse bruger, bryde social isolation og opnå større viden om hans eller hendes hverdag samt hvordan vedkommende håndterer det kaos og de udfordringer, der ofte følger med livet på gaden. Et skab med personlige ejendele og udstyr til at overleve udenfor kan være en åbning til at lære hinanden godt at kende.
Projektet fortsætter til og med 2021 med hjælp fra TrygFonden.
ARTIKLER
Ny rapport om brugerinddragelse i byggeri af boliger og i etableringen af hjem
Man kan bo på mange måder. I et ”levefællesskab” i Aarhus bor fem mennesker, som før var hjemløse, i små farvestrålende huse, som de selv har været med til at tegne og bygge.
I rapporten ’UDENFOR i Aarhus’ kan du læse om projekterne Byg UDENFOR og Levefællesskabet. De to projekter udgør til sammen et nytænkende bud på, hvordan hjemløse borgere kan inddrages i skabelsen af eget hjem.
”De sagde, at alle skulle tage hjem. Hvor er det for mig? Hvor går jeg hen?”
Coronakrisen ramte som et lyn d. 11. marts og lagde gaderne øde. Dog ikke helt øde. For ikke alle kunne tage hjem og lukke døren, som statsministeren bebudede. En af dem var 22-årige "Rasmus", som lever og sover på gaden i København. I anledning af Hjemløsedagen, med temaet 'sammen hver for sig', har vi talt med Rasmus om hans oplevelser med det seneste halve års undtagelsestilstand.