Homeless’s Open Dialogue

Baggrund for projektet
Hjemløshed er et udbredt problem i Europa. Det påvirker mange forskellige borgere og er stigende i Europa. Profilen for hjemløsebefolkningen ændrer sig også: Det påvirker familier, kvinder, unge, migranter, mennesker med usikre job og arbejdende fattige (working poor). Ifølge FEANTSA (2018) er der ca. 700.000 mennesker i Europa, der lever i hjemløshed. Ofte står de uden for den sociale radar og velfærdssystemer, og de er derfor utilstrækkeligt beskyttet.
Projekt HOOD
Projekt HOOD (Homeless’ open dialogue) vil fokusere på at vidensdele og udvikle en tidlig indsats med mennesker, der for nylig har boet på gaden og med mennesker i fare for at ende på gaden. Tanken er, at det er nødvendigt at gribe ind så hurtigt som muligt for at undgå, at en person går fra akut at være uden bolig til at ende i langtidshjemløshed med alvorlig marginalisering og tunge konsekvenser for den enkelte og for samfundet som følge.
Sociale fagfolk (undervisere, rådgivere, mæglere, terapeuter, psykologer, plejekonsulenter, socialantropologer og socialarbejdere), der beskæftiger sig med disse profiler, vil være involveret i HOOD-aktiviteter, hvor de vil dele deres erfaringer fra lokale kontekster og blive uddannet i brugen af nye metoder til bedre at engagere og støtte mennesker i hjemløshed med en forebyggende indsats.
Projektet vil involvere seks partnere fra fem europæiske lande:
- Italien
- Spanien
- Grækenland
- Portugal
- Italien
Fire af partnerne er operative og to er videnskabelige. Tilknyttede partnere vil være FEANTSA (BE), fio.PSD (IT) og HOGAR Si (ES).
To til fem professionelle fra hver organisation vil være direkte involveret i projektaktiviteter og overføre deres viden og erfaringer med op til 20 fagfolk per land.
Den langsigtede fordel ved projektet vil være en øget bevidsthed om fænomenerne ny hjemløshed og risiko for hjemløshed, øget viden og anvendelse af forebyggende foranstaltninger og af de udviklede metoder blandt europæiske sociale fagfolk og organisationer.
Projektet løber fra 2020 til og med 2023.
ARTIKLER
”De sagde, at alle skulle tage hjem. Hvor er det for mig? Hvor går jeg hen?”
Coronakrisen ramte som et lyn d. 11. marts og lagde gaderne øde. Dog ikke helt øde. For ikke alle kunne tage hjem og lukke døren, som statsministeren bebudede. En af dem var 22-årige "Rasmus", som lever og sover på gaden i København. I anledning af Hjemløsedagen, med temaet 'sammen hver for sig', har vi talt med Rasmus om hans oplevelser med det seneste halve års undtagelsestilstand.