hvad er frihed?

Sidste nyt

 

På den ene side er der selvfølgelig en vis frihed, når du lever på gaden, men på den anden side er der også meget ufrihed forbundet med at få en dagligdag til at fungere som hjemløs – alene det at finde et sovested, hvor du kan føle dig nogenlunde tryg. Et liv på gaden er ofte forbundet med utryghed, og den utryghed kan skabe en stærk følelse af ufrihed.

Tabita Nyberg Petersen, gadeplansmedarbejder

forlaget UDENFOR og projekt UDENFOR har arrangeret tre samtaleaftener sammen med Københavns Hovedbibliotek. Under temaerne hjemlighed, normalitet og frihed talte hjemløse med forfattere, forskere og debattører om følelser og erfaringer, som vi alle kan genkende uanset om vi er (eller føler os) hjemløse – eller ikke.

Den sidste aften ledte vi efter svar på spørgsmålet om, hvad der får os til at føle os frie eller ufrie i vores samfund i dag. Det blev en samtale om friheden til at gå i hundene eller til at vælge døden. Om friheden i at have en bolig og om ufriheden i ikke at kunne skille sig af med den igen. Og så får du et bud på, hvem der er den mest ufrie af os alle.

Med os i panelet havde vi Steen Rosenquist, der er tidligere kriminel, hjemløs og misbruger. Nu er han formand for Månestrålerne og talsmand for hjemløse og udsatte + Emma Schmidt, der er tidligere hjemløs. Emma er medlem af projekt UDENFORs bestyrelse. Desuden deltog filosof Arno Victor Nielsen og Preben Brandt, speciallæge i psykiatri, dr.med. og stifter af projekt UDENFOR. Aftenen blev styret af Lotte Folke Kaarsholm.

Du kan læse mere om de andre samtaleaftener her på siden. Hvis du vil læse mere om bøgerne, så kig forbi forlagetudenfor.dk

Billedet af den frie hjemløse stammer sandsynligvis fra landevejsridderen, der i årets varmeste måneder tager hjemmet under armen og så går derudad. Måske oplever nogle hjemløse en frihed i at være væk fra systemets krav, og og måske oplever de en frihed til – i hvert fald i nogen grad – at kunne være sig selv, så hvis jeg skal knytte an til de andre begreber så er det vel en frihed fra normalitet. Til gengæld er der også meget ufrihed i at være på gaden. Det er et mega stressende liv, der både mangler tryghed og struktur. Dagligdags ting som at vaske sit tøj eller sove kommer til at fylde meget, og så risikerer du endda at blive antastet eller jaget væk, hvis du sover offentlige steder.

Lars Andersen, gadeplansmedarbejder

 

 

 

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element