I aften på kulturnatten udstiller projekt UDENOR igen fotografier taget af fire hjemløse med digitalkameraer

Presse ,Sidste nyt

I aften på kulturnatten udstiller projekt UDENOR igen fotografier taget af fire hjemløse borgere, der i april blev udstyret med hver sit digitalkamera af projekt UDENFOR og Os Imellem. Sidst var billederne udstillet på Bremen Teater, i aften kommer billederne til at hænge på Griffenfeldtsgade 44, når  Socialforvaltningen inviterer til Åben Socialforvaltning på det gamle Sankt Joseph Hospital.

I projekt UDENFOR arbejder vi med hjemløses konkrete problematikker på gadeplan. Men vi arbejder også for, at den almindelige middelklassedansker med bolig, job og netværket i orden kan blive klogere på hjemløshed.

At vores billeder i aften er repræsenteret på kulturnatten, ser vi derfor som en fantastisk formidlingsmulighed i forhold til den almene dansker.

Som borgere i et samfund mener vi, at man er forpligtet til at interessere sig for andre og vi mener, at kunst og kultur kan tilføje en større dybde i den enkelte borgers forståelse af udsathed. I stedet for sædvanen tro at blive forklaret om hjemløshed ud fra statistikker, tal, og tunge skæbnehistorier kan kunsten – i dette konkrete tilfælde de hjemløses fotografier – åbne for en anden dimension af hjemløses levevilkår, nå ud til en målgruppe, som ikke normalt beskæftiger sig med social udsathed og slå hul på fastgroede forestillinger om de mennesker, der lever på kanten af normalsamfundet. Mennesker, som ud over at være tynget af materielt armod, dårligt helbred og sociale problemer ofte må kæmpe en daglig kamp mod samfundets stigmatisering og udokumenterede holdninger om, at hjemløshed er selvvalgt!

Ved at give de hjemløse mulighed for at udtrykke sig – i dette tilfælde med et digitalkamera som værktøj – fortæller vi desuden ikke bare publikum om hverdagen som hjemløs. Vi fortæller også den enkelte hjemløse, at hans verdenssyn er interessant for andre; at vi ser ham som et menneske med noget at byde på og ikke bare som et nummer i et register.

Med udstillingen på Socialforvaltningen i aften håber vi derfor ikke blot, at vi kan være med til at åbne op for refleksion hos beskueren; Vi håber også, at udstillingen bidrager til en styrket tro på, at man er værdifuld – også når man er socialt udsat.

Vi håber, vi ses på Kulturnatten til Åben Socialforvaltning

I forbindelse med udstillingen af de hjemløses billeder på Bremen Teater i foråret fik projekt UDENFOR publiceret en kronik i Politiken – læs den her

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element