I nat var 20 socialarbejdere på gaden i København for at tælle hjemløse gadesovere

Sidste nyt

 

Hovedparten af Københavns borgere var for længst krøbet under dynen til lyden af et stædigt regnvejr, da 20 socialarbejdere i nat kl. 01.00 bevægede sig ud i byens gader, med hver deres kort over hver deres område af hovedstaden, for at danne sig et overblik over gadehjemløshedens ansigt, som det viser sig lige nu.

De 20 socialarbejdere fra hhv. projekt UDENFOR, Københavns Kommunes Hjemløseenhed, Den Sorte Gryde, Mariatjenesten, Blisko og Kompasset fandt på de tre timer nattetællingen varede i alt 121 personer, som af den ene eller anden grund er nødsaget til at sove udenfor.

Én ting er tal – men turen ud i Københavns gader fortæller også om de vilkår, der gør sig gældende, når natten må tilbringes ude i byens rum. De hjemløse gadesovere, der blev fundet i de regnvåde timer mellem 01.00 og 04.00 havde bl.a. søgt  ly i cykelkældre, på togstationer, i  busskure og parkeringshuse. Nogle havde pakket sig godt ind i varmt tøj og soveposer, andre sov under tynde tæpper og én lå krøllet sammen på jorden i et lille legehus.

”Nattens tælling er ikke nogen komplet gennemgang af København – byen har mange afkroge og gemmesteder, og med 20 mand, kan vi ikke nå ud i hvert et hjørne – men den giver os en vigtig føling med gadehjemløshedens omfang og karakter, som er med til at kvalificere vores gadeplansarbejde, så vi på bedst mulig vis kan støtte og hjælpe mennesker der sover på gaden”, forklarer Gitte Aalbæk, der er souschef og socialfaglig leder i projekt UDENFOR.

”Og at vi på tre timer fandt 121 gadesovere er bekymringsvækkende, fortsætter hun, ”I de fleste tilfælde er der tale om mennesker, der kæmper med rigtig tunge sociale og sundhedsmæssige problemer; problemer som er svære at få bugt med når alle døgnets timer foregår på gaden – også når regnen siler – og som kræver en fremstrakt hånd fra en socialarbejder, der går ud og hjælper”

projekt UDENFOR udfører nattetællinger to gange årligt, og i løbet af de seneste tre år er flere samarbejdspartnere gået med i initiativet omkring tællingerne.
Hvert andet år bidrager nattetællingen til VIVEs nationale kortlægning af hjemløsheden i Danmark. Den seneste udkom i sidste uge og kan læses her.

 

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element