Jeg er eksperten i det her, så brug mig dog

Sidste nyt

 

Råbin Bille har været hjemløs i fire år. Her skriver hun om, hvordan hun oplever mødet med det politiske system og inddragelsen af hjemløse i hjemløseindsatsen.

 

 

Jeg går ned til værestedet uden sko på.
Jeg får vabler og hård hud, men de nye sandaler er jo gratis.
Og jeg ved at det kræver hård hud at komme igennem denne hårde verden.

Jeg har læst mange rapporter om hjemløshed. I Krakas nye hjemløserapport er det tydeligt at manglen på billige boliger og ordentlig indkomst er hovedårsagerne til hjemløshed. Men jeg har også været hjemløs i fire år. Jeg ved, at vi ikke kan stoppe hjemløshed ved at bygge billige boliger og hæve kontanthjælpen. Uden brugerindragelse vil intet af det lykkes.

Remmen får min hud til at bløde, mens jeg går til rådhuset.
Mohammed tænder min smøg og skænker kaffe.
Der er ikke plads til flere stiksår på hans hånd.

Derfor laver jeg aktivisme. Eksempelvis i SAND, De hjemløses landsorganisation. Jeg kan ikke holde til at flere og flere unge skal opleve det samme som mig. Vi laver tankevækkende happenings, paneldebatter og taler med alt for mange journalister. Men det er mødet med politikererne, der vækker flest tanker hos mig. Måske er jeg naiv, men jeg synes ikke, at man kan spare folks liv væk, for at få regnearket til at gå op.

Vi får 5 minutter til at tale imod besparelserne på fixerummet.
Borgmesteren har en flot skjorte og kigger ikke op fra sin ipad.
Han får mig altid til at græde.

Jeg betaler skat af alt, selv mine indtjeninger fra Hus Forbi. Men jeg ser et samfund, der prioriterer profit over mennesker, og jeg er træt af at betale for ministerbiler og flere kjoler til dronningen. Så når en flot ung mand, der kommer direkte fra et retorikkursus, igen fortæller mig at de prøver, så begynder jeg altid at græde. I Aarhus kommune har de fjernet busskurerne ved Klostertorvet. For at fjerne de hjemløse fra midtbyen og gøre plads til caférne.

Fixerummet flytter ud af byen og får færre åbne timer nu.
Den sidste døde af overdosis udenfor åbningstiden er ikke engang kold endnu.
Men vi fik gratis kaffe og borgmesteren fik et billede til Instagram.

Det er blot et af de tiltag der ikke hjælper de hjemløse. Jeg kan godt forstå, at ingen af dem der skal vente på bussen skal se endnu en fuld mand eller kanyle. Men de står der jo stadig, nu står de der bare i regnen. Billige boliger, mindre ventetid på misbrugscenteret, at rulle kontanthjælpsreformen tilbage og at give gratis tandlæge- og psykologhjælp er bare nogle af de tiltag, som vi kunne spare orn´lig mange gysser på i fremtiden. Men det vigtigste er, at det vil spare liv fremfor at gemme liv væk.

Regnarket går op nu.
Jeg kunne ligeså godt have talt til en dør.
Jeg er eksperten i det her, så brug mig dog.

Jeg ønsker at politikerne skal lytte. Vi kan både vise dem hvor mange penge der er at spare, men også hvordan pengene skal bruges. For vi må poste nogle penge ind, så vi ikke længere skal være det eneste nordiske land med flere og flere hjemløse. Tag nu at kontakte SAND, og få dem du laver politik om med ind i kampen.

Det vigtigste i denne kolde verden er, at der brænder en ild i dig.
Hos mig brænder sandalen i min hud og jeg brænder for at ingen skal dø af deres misbrug.
Men hvad hvis ilden brænder mig op?

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element