Lad os stoppe op før vi, i vores iver efter at bekæmpe hjemløshed, bekæmper de hjemløse.

Sidste nyt

Flere danske medier bragte tidligere på måneden den historie, at et boligselskab i London har installeret metalpigge i fortovet foran selskabets bygninger for at forhindre, at hjemløse lægger sig lige præcis dér. Efterfølgende viste samme type af anti-hjemløse-pigge sig monteret udenfor et af storbyens supermarkeder. Piggene har vakt harme og debat på sociale og i trykte medier, både i London, hvor supermarkedet som følge af presset valgte at fjerne piggene foran deres indgang, og i Danmark, hvor dagblade og deres læsere siden har råbt op i forargelse. Og der er da også i høj grad grund til at råbe op, når man bliver vidne til, at en gruppe af borgere behandles, som vi ellers kun behandler duerne på vores tag – Metalpigge, så holder de sig da væk.

 

bænk

 

Men er tilfældene i London i virkeligheden så langt fra danske forhold? Så vidt vi ved, er ingen trods alt gået så åbenlyst og ærligt nedværdigende til værks som at brolægge med hjemløseafvisende spydbelagte fliser. Men ser man på byudviklingen de seneste år, er der også i Danmark eksempler på, hvordan byrummet udvikles på måder, som kan være med til at holde hjemløse væk fra de steder, hvor vi helst ikke ser at de slår sig ned. Det er nærmest blevet standard på landets stationer og banegårde, at bænke bliver forkortet, omdannet til enkeltsæder via armlæn, erstattet af stativer, man kan læne sig op ad, eller helt er fjernet. Baggårde, opgange og efterladte bygninger aflåses i stigende grad, og de hjemløse oplever, at ”oplagte” liggesteder, såsom riste foran bygninger, er blevet hævet i den ene side, så det ikke længere er muligt at lægge sig på dem. Udover de – i hvert fald for den hjemløse, der trænger til hvile – ufremkommelige bænke, bygninger og riste, er det blevet dyrere at benytte sig af offentlige toiletter, som nu flere steder koster en femkrone og nogle steder skal betales via en smartphone. Cafétoiletter er forbeholdt spisende/drikkende gæster, der dermed har gjort sig fortjent til en kode til døren. I det hele taget er der tendens til at man primært legitimerer sit ophold i det offentlige rum, ved at have et forbrug eller købe noget.

 

Dette er måske ikke detaljer, man som almindelig middelklassedansker på sin vej til og fra arbejde stopper op og tænker over, (som de fleste ellers nok ville gøre, hvis der begyndte at vise sig pigge i fortovet). Men det er eksempler, vi i projekt UDENFOR i stigende grad observerer, når vi bevæger os på gaden sammen med de borgere, der mærker konsekvenserne af sådanne byfornyelsesinitiativer. Anti-hjemløse-piggene på den anden side af Nordsøen giver lejlighed til at opfordre til også at kigge på tendenserne i Danmark og til at understrege, at de udsatte, de hjemløse, dem med huller i tøjet og dem der drikker flere øl end gennemsnittet, har lige så meget ret til at være i det offentlige rum som alle andre. Lad os stoppe op før vi i vores iver efter at bekæmpe hjemløshed, bekæmper de hjemløse – som det ses i Ungarn, hvor det flere steder er kriminelt, og kan føre til bøde- eller fængselsstraf, at leve på gaden. I Danmark har vi allerede et forbud mod betleri og har altså i ønsket om at fjerne tiggeri, fjernet tiggerens sidste mulighed for et eksistensgrundlag.

 

Vi bekæmper ikke hjemløshed ved at gøre det endnu mere kompliceret at leve på gaden, end det i forvejen er. Derimod kan det sandsynligvis være med til at optrappe frustration, konflikter, utryghed og uansvarlighed i byrummet. Kan man ikke komme ind på toilettet, må man lade naturen kalde et andet sted, og så videre. De hjemløse er en del af byen, og det gælder om at skabe et rum, hvor alle får mulighed for at føle sig trygge, hjemme og opføre sig ansvarligt, samtidig med, selvfølgelig, at der arbejdes på at hjælpe de hjemløse ud af deres situation. Det, at en del af byens borgere lever på gaden, kan jo netop være et tegn på, at der ikke er andre steder at gå hen, tegn på at der ikke er tilbud, som disse borgere kan benytte sig af eller føler sig tilpas i, og at indretningen af byens boformer må fornys.

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element