LOVSTRAMNINGER GØR DET FARLIGERE AT VÆRE HJEMLØS

Sidste nyt

Af Bo Heide-Jochimsen, gadechef i projekt UDENFOR

Hvad er årsagen til, at vi på fem timer en nat i september kan finde 90 mennesker, der sover under forhold, der er både uværdige og utrolig barske? Hvordan er de endt der? Hvorfor er der ikke nogen, der gør noget? Og hvorfor har de hjemløse i år ændret adfærd på en måde, der forværrer deres i forvejen meget udsatte situation?

Antallet af hjemløse i Danmark er over de sidste ti år steget kraftigt fra cirka 5.000 i 2008 til cirka 6.500 i 2018. Samtidig er der stadig kun cirka 2.100 herbergspladser, og stort set ingen politisk interesse i initiativer, der kan vende udviklingen – bortset altså fra straf og en fortælling om, at det nok også er deres egen skyld. Det kan godt være, at dele af Christiansborg køber den fortælling, men det gør vi ikke.

De mennesker, vi møder på gaden, er i alvorlig krise. Det er mennesker, der har brug for al den hjælp, de kan få. Vi møder ældre kvinder, der er stærkt psykotiske med paranoide tanker om, at de bliver forfulgt hele døgnet og derfor ikke sover mere. Vi møder stofmisbrugeren, der bare prøver at overleve til næste fix. Vi møder alkoholikeren, der er faldet omkuld og sover med afføring i bukserne. Vi møder den unge mand, som aldrig rigtig er kommet i gang med livet. Når vi møder dem, er det først og fremmest med omsorg og næstekærlighed i tankerne, men det er også med en vis nervøsitet. Vi prøver at få afklaret, om der er noget akut. Kan de tage vare på sig selv? Har de nok tøj på, eller er de i så dårlig forfatning, at vi bliver nødt til at tage dem på hospitalet?

En ting, de alle har til fælles, er at de ikke hører til. De har aldrig fundet deres plads samfundet. Nogle fortæller om en barndom med svigt, og om mistillid og svigt fra systemet – efterfulgt af et liv på gaden, hvor ingen rigtig interesserer sig for dem. Andre fortæller om livslange psykiske problemer, der er blevet dulmet med misbrug. De har ingen kontakt med familien, mangler alle former for relationer og lever derfor i absolut ensomhed. En ensomhed, der er invaliderende, og forstærkes ved oplevelsen af at leve i et samfund, der insisterer på, at ens værdi vokser ud af ens arbejde.

Når du lever på gaden er en af de største risikofaktorer netop ensomhed. Når vi møder de hjemløse, prøver vi altid at overbevise dem om at sove sammen. Så kan de hjælpe hinanden, hvis de bliver syge, overfaldet eller ramt af ensomheden. Vi giver dem også soveposer, liggeunderlag og spørger om de ikke vil ind og sove. Vi får altid samme svar: De vil hellere sove ude end inde på herberg, som er præget af misbrug, kaos og vold. Hellere fryse end være bange. Vi opfordrer også altid hjemløse til at sove på offentlige steder, hvor der er andre, der kan hjælpe dem, hvis noget går galt. Gerne på en varmerist eller en bænk. Alle disse tiltag kalder vi skadesreduktion og det er starten på den lange vej ud af hjemløshed. Tidligere har vi oplevet, at de hjemløse også har brugt de overlevelsesstrategier, men det havde ændret sig markant på vores sidste nattetælling i september. De hjemløse, der sov ude den nat, sov alene. De sov gemt væk i fugtige kældre, mørke, afsidesliggende legepladser og andre steder, som på ingen måde indbyder til en tryg nattesøvn.

Og hvorfor? Fordi et politisk flertal på Christiansborg har besluttet, at det skal være kriminelt at sove ude – også når man ikke har andre steder at sove. Helt præcist er det begrebet ”utryghedsskabende lejre”, der står i lovteksten. Jeg har været til mange politiske møder, hvor jeg er blevet forsikret om, at det ikke er for at straffe de hjemløse, men for at skabe tryghed. Jeg har hørt, at den enkelte hjemløse ikke får forværret sin situation. Men nu står vi i den fuldstændig vanvittige situation, som vi i projekt UDENFOR forudsagde: De hjemløses bedste strategier for at overleve er blevet kriminaliserede, fordi man fra politisk hold har bestemt ikke at lave en social indsats, men en politiindsats der – i stedet for at hjælpe – stresser og forværrer situationen for nogle af de mest udsatte borgere, der lever i Danmark.

Jeg har spurgt en del jurister, hvad der skal til for at en adfærd er utrygskabende. Svarene har været meget forskellige, men ingen har nævnt at det at sove udendørs skulle være forbundet med utryghedsskabende adfærd. Lige nu er praksis, at det er den enkelte betjents vurdering, der afgør, om det er utryghedsskabende. Det gør mig utrolig utryg. Ikke fordi politiet laver et dårligt stykke arbejde, men hvordan skal den enkelte betjent kunne afgøre noget som jurister ikke engang kan forklare? Næste problem er lejre. Igen er der vel ingen, der tænker på en enkelt mand, der ligger og sover under et halvtag, som en utryghedsskabende lejr, men der er alligevel lige afsagt dom over en mand, der netop sov alene med et liggeunderlag og en pose med mad. Helt konkret betyder lovgivningen, at hjemløse ikke længere må sove samme sted hver nat, de må ikke opbevare mad, og de må ikke bruge liggeunderlag eller soveposer. Prøv at forstille dig, hvordan vi andre ville reagere uden mad i køleskabet og en seng med dyne, hvor vi vidste, vi kunne sove trygt efter en lang dag?

Det, vi oplevede på vores sidste nattetælling, er den direkte konsekvens af manglende politisk evne til at lave langsigtede sociale strategier, der kan hjælpe hjemløse mennesker tilbage til en værdigt liv. Fordi ingen ønsker at se den elendighed og armod som hjemløshed er udtryk for, har vi valgt at straffe i stedet for at hjælpe. Det er en meget forenklet tilgang til en meget kompleks problemstilling.

Jeg er sikker på, at der til næste hjemløsetælling ikke er færre hjemløse, de har det bare dårligere.

 

 

Du kan læse mere om den seneste nattetælling i artiklen Hjemløse sover alene af frygt for politiet bragt i Kristeligt Dagblad den 5. oktober 2018.

Du kan også høre Bo Heide-Jochimsen fortælle om nattetællingen i P4 her.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan vilkårene på gaden påvirker hjemløse, så læs indlægget Jeg vil aldrig helt forstå hvordan det er at leve på gaden af Justine Mitchell, der er daglig leder i værestedet Hugs & Food

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element