Nattetælling 2020: De fleste gadesovere ligger alene

Sidste nyt

39 mennesker havde lagt sig til at sove på gaden i København den første aften i oktober. Det var i hvert fald så mange personer, vi registrerede fredag i sidste uge på vores tilbagevendende nattetælling.

Natten mellem torsdag og fredag i uge 40 var projekt UDENFOR på nattetælling sammen med samarbejdspartnere fra værestedet Hugs and Food og Københavns Kommunes hjemløseenhed. I tidsrummet 01:00-05:00 gik 14 personer ud i mørket og talte gadesovere i forskellige områder af byen, fordelt på et areal mellem Svanemøllen, Nørrebro station og Amager.

I parkeringshuse, på legepladser, mellem parkerede cykler, i porte, på stationer og for foden af en statue fandt vi i alt 39 gadesovere – nogle var pakket godt ind til årets begyndende kulde, mens andre lå udsatte og sammenkrøllede på fugtige madrasser og tynde liggeunderlag. Èn sov siddende med et metalgelænder som sin hovedpude.

Størstedelen af dem vi fandt var mænd i alderen 30 – 50 år, men vi registrerede også kvinder og personer, der er både ældre og yngre.

Det reelle antal gadesovere er formentlig meget højere. Vi ser ikke alt og finder ikke alle på en nattetælling. Men den halvårlige øvelse kan alligevel noget særligt. Vi kan dokumentere, hvor mange der i hvert fald sover udenfor i København den pågældende nat; et ufravigeligt antal. Desuden får vi et øjebliksbillede af gruppen af gadesovere: hvem de er, hvilke strategier, de har til at klare natten, og hvor de placerer sig i byen. Endelig peger erfaringerne fra nattetællingen på nogle overordnede tendenser på gaden.

Denne nattetælling har, ligesom en tælling tidligere i år, eksempelvis anskueliggjort, at mange gadesovere er begyndt at holde sig væk fra de oplyste og befærdede gader i indre by, ligesom at de fleste sover alene fremfor i grupper. Det hænger bl.a. sammen med frygten for at blive sigtet af politiet for at opholde sig i en såkaldt ’utryghedsskabende lejr’ – et politisk koncept, skabt på Christiansborg, som helt paradoksalt skaber utryghed af dimensioner.

I projekt UDENFOR er vi stærkt bekymrede for denne adfærdsændring hos gadesoverne. For hvis du bliver overfaldet, syg eller ramt af ensomhed er det ikke godt at være alene eller i skjul.

For at sikre et godt overblik over de sårbare mennesker i hjemløshed, som rykker i skjul eller helt ud af byen for natten, vil vi fremtidigt arbejde for at øge nattetællingernes intensitet og omfang. Med flere tællere på gaden kan vi finkæmme hovedstaden og fx undersøge tognettet og udforske Københavns udkanter. Derfor håber vi, at flere aktører på hjemløseområdet vil være med, når vi tæller igen i februar 2021.

Relaterede nyheder