Organisationers appel i dagens Politiken: Giv de unge hjemløse et sted at gå hen

Ifølge SFIs seneste nationale opgørelse over antallet af hjemløse, er unge hjemløse endnu engang en gruppe i vækst. Og det har fået flere organisationer, herunder projekt UDENFOR, til at efterlyse steder, hvor de unge kan opholde sig.

ung_nyhed

“Flere unge hjemløse på gaden – giv dem et sted at gå hen.” Sådan lyder overskriften i det debatindlæg, som flere organisationer, herunder projekt UDENFOR, har i Politiken i dag.

Af: Sidsel Friis Kjærsgaard, National konsulent, ungdommens Røde Kors, Thomas Mølgaard Andersen, udviklingskonsulent, Røde Kors Hovedstaden, Bibi Agger, souschef og faglig leder, projekt UDENFOR og René Nielsen, udviklingskonsulent, SAND – De hjemløses Landsorganisation

Han er på vej til Distortion på Nørrebro. Han ligner en typisk hipster. Hættetrøje, sorte bukser og langt fuldskæg. Kigger du nærmere, opdager du de snavsede negle og udtrådte sko. På den armygrønne rygsæk, er der påspændt en laset gul sovepose. Den mørkeblå cowboyjakke er stor og har huller.

Jesper er en af de flere hundrede unge hjemløse, der strejfer om i Københavns gader. Han overnatter på S-togsstationer og samler flasker på Dronning Louises Bro. Han har ingen steder at gå hen. Han mangler et trygt sted. Dag og nat.

Antallet af unge hjemløse mellem 25-29 år er i stadig stigning. Nye tal fra SFI, viser at antallet af unge hjemløse i denne aldersgruppe er steget med 29 % siden 2013.

”Det er rigtig trist, at antallet af hjemløse faktisk er steget, på trods af det vi har gjort for at bekæmpe hjemløshed”. Sådan sagde tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt i foråret til hjemløseavisen ”Hus Forbi”. Og ja. Det er trist.

Der er i de seneste år, afgivet bunkevis af hensigtserklæringer og afsat millioner til hjemløseindsatser. Under den tidligere VK-regering blev der eksempelvis afsat 500 millioner kroner i forbindelse med en national hjemløsestrategi.Det er problemet med unge hjemløse bare ikke blevet mindre af. Tværtimod. Det viser tallene fra SFI og erfaringerne fra de organisationer, der arbejder med unge hjemløse.

Eksempelvis melder Projekt UDENFOR og SAND – De hjemløses Landsorganisation, at de møder flere unge, som hverken kan finde fællesskaber eller støtte, på de traditionelle herberger og forsorgshjem. Forskning fra blandt andet DPU peger på, at problemet ikke kun handler om at skaffe tag over hovedet til de unge, men at der også mangler den fornødne sociale indsats og støtte til de unge, så de får mulighed at indgå i sociale fællesskaber og se deres eget potentiale.

Vi er som sociale organisationer dybt bekymrede. Derfor går Ungdommens Røde Kors og Røde Kors Hovedstaden nu sammen med SAND – De hjemløses Landsorganisation og Projekt UDENFOR i København, om at skabe større fokus på unge hjemløse.Vi vil arbejde på at skabe et sted for de unge, hvor de kan få et pusterum fra det hektiske liv på gaden, få medindflydelse og indgå i sociale fællesskaber.

Jesper skal have et trygt sted at gå hen. Et sted hvor der er andre, og som giver ham ro og rum i en ofte hektisk hverdag.

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element