politiske tiltag skjuler hjemløshed

Sidste nyt

 

“Der er sket noget. De politiske tiltag har splittet gruppen af hjemløse, så de vælger ikke at sove sammen, ikke at sove samme steder, og ikke at sove i byen,” skriver Iben Danielsen, der er frivillig i projekt UDENFOR, og har været med på projekt UDENFORs seneste nattetælling.

Rapport fra en nattetælling
Af Iben Danielsen

 

Efter fire timer og 16 kilometers vandring i gaderne, i parken, i parkeringshuse og nedgange fandt vi ingen hjemløse udesovere på Østerbro.

Men vi ved jo, de er der, og vi fandt spor efter deres færden: to våde soveposer ved en legeplads, et skur med tændte fyrfadslys og lidt efterladt forbrændt sølvpapir, og på stationen så vi en ensom barnevogn med sovepose og paraply fra svenske järnväger; Men udesovere: Nul.

Det var min første nattetælling, men vi dækkede det samme område, som er dækket gennem flere år, når projekt UDENFOR med hjælp fra blandt andre Københavns Kommunes hjemløseenhed og værestedet Hugs & Food hvert halve år tæller hjemløse udesovere i den danske hovedstad, og der er sket noget. De politiske tiltag har splittet gruppen af hjemløse, så de vælger ikke at sove sammen, ikke at sove samme steder og ikke at sove i byen.

Lederen af gadeplansteamet i projekt UDENFOR, Bo Heide-Jochimsen, fortalte på turen rundt i den nattestille by, at det er tydeligt, at de hjemløse er her i dagtimerne, de samler flasker og forsøger at klare sig, og når natten falder på, søger de væk. Stationer, parker og opgange uden for byen er det foretrukne, og næste morgen er de tilbage i byen. Historierne om hjemløse som er blevet taget af politiet, fordi deres tilstedeværelse var utryghedsskabende, florerer. Alle kender den om den danske hjemløse som blev smidt væk fra sit eget kvarter, og om polakker som blev sendt retur. De historier gør, at de, der er tilbage, ikke sover samme steder som tidligere.

Bo havde forberedt turen meget grundigt. Han havde travet den igennem de sidste uger, og her havde han få gange stødt på hjemløse. Han kender stederne, hvert et legehus i Fælledparken, hver en overdækket bænk eller hver skakt, underføring eller hver eneste etage og rum i Rigshospitalets p-hus. Så det kom egentlig ikke bag på Bo, at der ikke var nogen at se og registrere denne nat.

Selv om Østerbro nu vil optræde i statistikkerne med et nul, og de øvrige bro-kvarterer – hvor der blev fundet mellem 5 og 11 udesovere og den indre by med lidt flere – så er resultatet vel meget tvetydigt, for vi, der er med i Den Mobile Café (og andre), kan jo se at hjemløsheden er der. Den er ændret, men ikke forsvundet – kun på papiret og kun som et tal i en statistik.

Er det så et godt resultat eller er det noget møg? Det var den slags vi snakkede om fra kl. 5, da den splendide morgenmad blev serveret af kokken i Den Mobile Café, Liv Gruschy Kreiner, tilbage i projekt UDENFOR på Ravnsborggade, og vi diskuterede aftenens møder med de hjemløse – og så snakkede vi også lidt om vores egne ømme tæer og trætte hoveder.

Tak for i aften, vi ses i den mobile, Iben, frivillig.

Som Iben skriver i sit indlæg, så har projekt UDENFOR under de seneste nattetællinger set, hvordan lovstramninger som zone- og lejrforbuddet får hjemløse til at forsvinde fra gadebilledet om natten. Hvis du gerne vil vide mere om, hvad det betyder for hjemløse og for vores muligheder for at hjælpe, så kan du læse Bo Heide-Jochimsens indlæg her. Du kan også lytte til optagelsen her, som tager dig med på en af vores nattetællinger:

…og mens du lytter, synes vi du skal se Hans Kirks fotoserie af hjemløses sovesteder i og omkring København. Hans Kirk er tidligere gadeplansmedarbejder i projekt UDENFOR.

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element