Preben Brandt om SFI tælling på Avisen.dk: Indsatsen mod unge hjemløse er ikke god nok

ung_nyhed“Indsatsen mod unge hjemløse er ikke god nok,”sådan lyder kritikken fra projekt UDENFORs stifter og formand, Preben Brandt, i et interview på dagens Avisen.dk

Preben Brandt, og projekt UDENFORs, kritik kommer i forbindelse med den aktuelle offentliggjorte hjemløserapport fra SFI, der viser, at antallet af hjemløse, og særligt unge hjemløse, fortsat stiger.

“Hvis jeg var socialminister, ville jeg endevende alt det, vi gør i forhold til hjemløse. Både i forhold til de unge, men også alle andre. Der er noget, vi gør rivende forkert, og vi bruger pengene på en forkert måde,” siger Preben Brandt til Avisen.dk.

Han henviser til den hjemløsestrategi, som den daværende regering satte i gang i 2009. Her afsatte man 500 millioner frem til 2012 til en række indsatser i udvalgte kommuner landet over. Et af hovedpunkterne var at forhindre unge i at blive hjemløse. Og det er altså ikke lykkedes.

“Politikerne bliver nødt til at sige, at den strategi var ikke god nok. De bliver nødt til at tænke nyt,” siger Preben Brandt.

Han mener, at man i langt højere grad er nødt til at tænke i fællesskaber.

“De indsatser, vi laver, er i høj grad rettet mod den enkelte. Det er den enkelte, der har et problem, skal ud af sit misbrug og i skole. Vi skal i stedet tænke i fællesskaber, som de unge kan være med i,” forklarer Preben Brandt.

Han mener, at man er nødt til at finde de barrierer, der er i de strukturelle rammer i samfundet. Han henviser til, at eksempelvis medicinsk behandling, social indsats og andre indsatser ligger forskellige steder.

“Man skal ikke bare samarbejde, men man skal integrere de her ting, også det pædagogiske arbejde,” siger Preben Brandt, der ikke nødvendigvis efterspørger flere penge til indsatsen.

“Det er ikke fordi, jeg siger, at vi skal bruge 500 millioner eller en milliard mere. Det kan godt være, at det vil koste penge, men det handler i højere grad om, at man er nødt til at tænke anderledes og endevende det, vi gør,” siger han.

Preben Brandt er dog positiv over for, at det kan lykkes.

“Det er meget svært at vende en skude, men jeg tror godt, at det kan lykkes. I de 35 år jeg har arbejdet med mennesker, der er hjemløse, er gruppen blevet skiftet ud med jævne mellemrum. Tidligere var det gamle mænd med alkoholproblemer, der var hjemløse. Dem er der ikke mange af i dag. Det tager lang tid at få ændret noget, men det sker hen ad vejen,” siger Preben Brandt afslutningsvis til Avisen.dk.

Avisen.dk: Stort antal unge hjemløse bliver ladt i stikken

SFI rapporten “Hjemløshed i Danmark 2015”

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element