Projekt Levefællesskab overgår til Aarhus Kommune

Sidste nyt

Projekt Levefællesskab er en del af projekt UDENFORs eksperimenterende arbejde for at finde nye veje ud af hjemløshed. Nu bliver projektet forankret i Aarhus Kommune.

I 2019 flyttede seks tidligere hjemløse borgere ind i hver deres selvbyggede hus på en grund i Aarhus. Her har de levet dør om dør med hinanden og sammen skabt et levefællesskab. Projektet, der både har modtaget Fællesskabsprisen 2019 og Stadsarkitektens særpris for midlertidig byarkitektur 2020, er fra næste år en del af Aarhus Kommunes sociale initiativer.

Projekt Levefællesskab har gennem brugerinddragende metoder støttet beboerne i at rykke tættere på et liv i en mindre udsat position med udgangspunkt i egne ønsker og drømme. Samtidig tilbyder projektet inspiration til nytænkning til håndtering af problemer med stigende hjemløshed, da det viser muligheder ved alternative og socialt bæredygtige boligløsninger.

I 2021 overgår projekt Levefællesskab til Aarhus Kommune. Det betyder, at hver beboer har mulighed for, at lade deres hus stå på grunden i Aarhus og fortsætte med at bo i levefællesskabet sammen.

At Aarhus Kommune viderefører projekt Levefællesskab bidrager til udviklingen af Aarhus som en social bæredygtig og inkluderende by, hvor der er plads til alternative måder at bo og gøre hjem på.

Fakta

projekt UDENFOR arbejder eksperimenterende gennem ad. hoc. projekter. Det gør vi for at finde nye metoder til at imødese den udvikling, vi observerer på gaden. Når projekterne afsluttes, er målet at forankre og overdrage dem, så frugtbare metoder og resultater lever videre. Tidligere projekter tæller blandt andet:

Dyrlægeprojektet’ (Hjemløsedyrlægerne): Frivillige dyrlæger kørte ud med Den Mobile Café og tilså de hjemløses dyr indtil 2015, hvor projektet blev forankret hos Dyrenes Beskyttelse.

Projekt Socialsygeplejerske’: Sygeplejersker med socialfaglig baggrund byggede bro mellem hospitalsindlagte stofbrugere og personalet på hospitalet. I dag er socialsygeplejersker blevet en integreret del af det offentlige sundhedsvæsen.

Poverty Walks’ (Gadens Stemmer): Mennesker i hjemløshed blev undervist i at være byvandringsguider, der afholdt guidede ture i gadefolkets univers for medborgere og hovedstadsbesøgende. I dag er projektet sin egen organisation kendt som Gadens Stemmer.

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element