projekt UDENFOR: Hjemløsereform skal afskaffe ungdomshjemløsheden

Sidste nyt

Mulig sanktionering af kommuner og et opgør med ophold på herberger skal få unge ud af hjemløsehed, lyder appellen til politikerne fra hjemløseorganisationen projekt UDENFOR, der har udarbejdet en række forslag til en hjemløsereform

 

Kommunerne skal kunne sanktioneres, hvis ikke de udarbejder handleplaner til unge socialt udsatte, psykologbehandling til unge udsatte skal øges, henvisning til herberger skal erstattes med højskoleophold og reelle boliger og så skal offentlige- og private virksomheder inkluderes i det sociale arbejde og tilbyde differentierede og alternative beskæftigelsesmuligheder til unge udsatte og hjemløse. Sådan lyder en række forslag til en hjemløsereform fra hjemløseorganisationen projekt UDENFOR, der slår til lyd for, at det er på tide, at særligt kommunerne går helt andre veje i det sociale arbejde.

 

”Som det er i dag, mødes de udsatte unge ikke med en udstrakt hånd, når de er udfordret af livet. Man stikker dem adressen til et herberg i hånden og påtvinger dem afklaringsforløb og mødepligt på landets jobcentre. I stedet burde man måske overveje, om ikke det er kommunerne, der skal mødes med sanktionering, hvis ikke de, i samarbejde med det enkelte unge menneske, formår at udarbejde humane, individuelle og alsidige handleplaner, der åbner op for muligheder fremfor sanktioner,” lyder det fra direktør i hjemløseorganisationen projektet UDENFOR, Ninna Hoegh, der påpeger, at kun 23 procent af de unge hjemløse har en handleplan i kommunen.

 

”En handleplan skal, i vores optik, sikre, at intet ungt menneske nogensinde krydser veje med et herberg. Med en handleplan som værktøj bør det derfor i højere grad forventes, at kommunerne har mulighed for at tilbyde unge udsatte længerevarende højskoleophold med mentorer eller plads i opgangsfællesskaber med fokus på beskæftigelse og støtte,” foreslår Ninna Hoegh, der i øvrigt påpeger, at alt for mange unge på kanten af samfundet generelt oplever sig sorteret fra.

 

”Kravene for at begå sig uddannelsesmæssigt og beskæftigelsesmæssigt skærpes hele tiden. Man kan tale om et udskillelsesforløb, hvor pladsen til dem, der skiller sig lidt ud bliver stadig mere trang, hvilket fører til yderligere samfundsmæssig marginalisering og social isolation. Der er derfor behov for at åbne op for at andre former for uddannelse og beskæftigelse, end lige de konventionelle, er socialt acceptable og har værdi,” siger Ninna Hoegh og foreslår derfor, at offentlige- og private virksomheder i langt højere grad deltager i inklusionen af de udsatte unge igennem alternative og differentierede uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder.

 

Siden 2009 er antallet af unge hjemløse steget markant. I 2013 var antallet af hjemløse unge mellem 18-29 år helt oppe på 1755 personer, hvilket, ifølge projekt UDENFOR, kun peger i én retning:

 

”At det kommunerne gør, og hidtil har gjort, simpelthen ikke virker,” lyder konklusionen fra Ninna Hoegh, der håber at kunne inspirere politikerne til for alvor at forpligte sig til et mål, der tilstræber at få afskaffet ungdomshjemløsheden.

 

I efteråret 2014 startede projekt UDENFOR det 2, 5- årige ad hoc projekt ”Ungeprojektet”, som arbejder med personer, der i en ung alder oplever hjemløshed. Du kan læse meget mere om “Ungeprojektet”, og projekt UDENFORs øvrige arbejde med hjemløse, i projekt UDENFORs årsberetning 2014, som netop er udkommet.

 

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element