projekt UDENFOR til galde og gode idéer med spot på sundhedsvæsnet

Sidste nyt

 

Gode og dårlige oplevelser med sundhedsvæsnet var dagens tema, da hjemløse og andre udsatte brugere mødtes til galde og gode idéer 8. september i H.C. Ørstedparken.  Det er SAND, hus forbi og projekt UDENFOR, der står bag de såkaldte borgermøder, der har til hensigt at debattere aktuelle og relevante temaer, som vedrører hjemløse og udsatte. Mødet var det tredje i rækken af i alt fire borgermøder og denne gang var der spot på sundhedsvæsnet. projekt UDENFOR havde lavet grillmad til de mange sultne munde, og vi serverede godt 150 tallerkener mad. ”Det er flere brugere end der har været til de to første borgermøder” udtaler kok og frivilligkoordinator i projekt UDENFOR Brian Sørensen.

”Det er ligesom om, at verden lige nu er ligegyldig. Jeg føler mig utrolig lille og usikker. De fleste jeg kender drikker, og det er et problem, når man gerne vil ud af det uden at føle ubehag eller trang til øl. Jeg tænker egentlig meget på at søge behandling, fordi jeg ikke kender mig selv 100 procent og også i forbindelse med min datter, der fylder 18 i marts 2013. Det ligger ligesom i mit liv, at det er en pligt at sætte mig i forbindelse med hende,” lød det fra en af de fremmødte kvinder, da hun under dagens debat rejste sig og læste op fra en medbragt, håndskrevet seddel. Hvad der ikke stod nedfældet på sedlen var i øvrigt det store tak til den, også tilstedeværende, læge og leder af SundhedsTeamet, Henrik Thiesen. Han fik ros for at være der for dem, der ingen andre steder har at gå hen.

”I projekt UDENFOR ved vi, hvor udfordrede vores brugere ofte er på det sundhedsmæssige plan, og hvor uendeligt svært det er for mange af dem at benytte sig af samfundets almindelige sundhedstilbud. Ligesom vores brugere, sætter vi derfor pris på samarbejdet med SundhedsTeamet, som udgør en vigtig brik i vores arbejde med hjemløse og socialt udsatte” siger Bibi Agger, som er souschef og faglig leder i projekt UDENFOR.  Hun understreger dog, at i hverdagen er det ofte sådan, at det er projekt UDENFORS gadeplansmedarbejdere, der laver det opsøgende arbejde for de mest marginaliserede borgere. Når gadeplansmedarbejderne har fået skabt kontakten til en hjemløs, der har behov for sundhedshjælp, så kontaktes SundhedsTeamet, som til trods for at de kalder sig et opsøgende sundhedstilbud, sjældent færdes på gader og stæder og laver opsøgende arbejde som projekt UDENFOR´s gadeplansmedarbejdere.

”Står man med en bruger på Amagerfælled, som har brug for at blive tilset på stedet, så er SundhedsTeamet altid friske på at tage ud, når vi ringer og fortæller om, hvor vi har brug for hjælpen, ” siger Bo Heide-Jochimsen, gadeplansmedarbejder i projekt UDENFOR.

”Ofte rummer de almindelige praktiserende læger ikke den forhutlede og misbrugende mandsperson, som kommer ind med en lungebetændelse. Og hvis lægen tager ham ind, vil man i øvrigt ofte have større fokus på, at han er misbrugende, end at han har lungebetændelse, selvom det var det, manden kom og søgte hjælp til. Det almindelige system er simpelthen ikke gearet til de, der er anderledes og har mange sammensatte problemer.  Vores brugere er ikke tilpasse med tidsbestilling og faste åbningstider,”  siger Bo Heide-Jochimsen,” der godt kunne savne mere opsøgende sundhedsarbejde, så også de mest udsatte og marginaliserede hjemløse får mulighed for lægehjælp.

Næste omgang galde og gode idéer finder sted i H.C. Ørstedsparken d. 6 oktober kl. 13

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element