Så er projekt UDENFORs caminovandrere vendt hjem i god behold

Sidste nyt

Det var et træt, men tilfredst hold vandrere, der i går landede i Kastrup Lufthavn efter flere hundrede kilometers vandretur på Caminoen.
Holdet, der bestod af to hjemløse, en gadeplansarbejder fra projekt UDENFOR og lederen af værestedet Den Sorte Gryde, afsluttede små to ugers caminovandring, da de ankom til den spanske by Santiago. her deltog de inden hjemrejsen i en kirkelig ceremoni, der afholdes for personer, der har gennemført Caminoen.

 

“Det var en meget fin ceremoni, med en nonne der sang, og med masser af røgelse i kirken,” fortæller Bo Heide-Jochimsen, der er gadeplansarbejder i projekt UDENFOR og medvandrer på turen. Desuden fik gruppen også overrakt et officielt diplom for at have gennemført vandringen.

 

Efter en afsluttet tur har der også være plads til at tænke over, hvilket udbytte de hjemløse fik af turen.

 

I følge Bo Heide-Jochimsen har man gradvis kunne se en positiv udvikling i gruppen.
”Den første tid, der snakkede folk mest om røverhistorier med fest og farver, men efterhånden som dagene er gået, så er de begyndt at tænke tanker om, hvad der skal ske fremover. Efterhånden er de blevet hudløst ærlige. På vandringen bliver man jo fysisk træt, og så er det svært at opretholde en facade. Forsvarsværkerne falder, og man kan ikke bruge de samme overlevelsesteknikker som hjemme på gaden,” siger han.
Det har også spillet en stor rolle, at man har vandret under fremmede himmelstrøg.

 

”Når man er i en anden kultur og natur, så ser man også sig selv anderledes. Man er et helt fremmed sted, og glemmer måske nogle af sine dårlige vaner. Og så er det der med at gå 10 timer hver dag i den smukkeste natur jo ren massage af hjernen,” siger Bo Heide-Jochimsen.
Samtidig oplevede han, hvordan det intense forløb gav en unik mulighed for at opbygge relationer til medvandrerne.
”Vi var sammen 24 timer i døgnet, og det gav andre muligheder for at lave socialt arbejde. Derhjemme møder man ofte folk et par timer her og et par timer der, men på en tur som denne kan man hjælpe folk på det tidspunkt af døgnet, hvor de er allermest modtagelige. For nogen er det om morgenen, for andre er det om aftenen,” siger han.
Men hvad overraskede ham mest på turen?

 

“Der var især to ting, der overraskede mig. For det første er jeg overrasket over, at vi klarede turens fysiske udfordringer uden de store problemer. Og så er jeg ret overrasket over, hvor dybe relationer man kan få med folk ved at være sammen med dem uafbrudt i 14 dage,” siger Bo Heide-Jochimsen.

 

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element