Tanker fra en gadeplansmedarbejder

Sidste nyt

“I Danmark vælger man jo selv at være hjemløs”.

Det er i hvert fald en holdning blandt mange adspurgte danskere, og det er også noget, jeg som gadeplansmedarbejder ofte hører. Selvvalgt hjemløshed, svigt, problemer med misbrug og psykiske problemer svarer de fleste på spørgsmål om, hvorfor nogle ender som hjemløse og socialt udsatte – hvorimod årsager som fx for høje huslejer, af uforståelige grunde rumsterer i den lave ende.

Danskernes holdning
Rådet for Socialt Udsatte udgav i november 2015 en tabelrapport om danskernes holdning til socialt udsatte. Ca.1000 mennesker deltog i undersøgelsen, der aldersmæssigt strakte sig fra 18 år til 56 år og derover. Det er interessant læsning, som danner et meget godt billede af de holdninger, man også møder som gadeplansmedarbejder, når man taler med almindelige mennesker i det daglige. Det er nemlig sådan, at arbejder man med socialt udsatte mennesker, så møder man mange forskellige holdninger på sin vej – både gode og mindre gode, og til tider holdninger, som man får lyst til at ryste på hovedet over. Heldigvis er der masser af empati og interesse langt hen ad vejen, når man taler om sit arbejde. Men manglende viden og oplysning betyder dog, at der stadig er mange som tror, at det handler om dovenskab og om at “folk bare skal tage sig sammen”.

Uundgåelige uheld og uretfærdigheder
Ca. halvdelen af de adspurgte i rapporten mener, at det at være socialt udsat, bunder i uheldige omstændigheder, og ord som “uundgåeligt” og “uretfærdighed” er i den høje ende af svarene på, hvad der kan være årsag til, at et menneske lever som socialt udsat, når den almindelige dansker bliver spurgt.

Disse ord kan vi så vælge at tolke, for det kan jo betyde uendeligt mange ting. Er du uheldig fordi du har haft en svær barndom eller kommer fra fattige kår uden de samme muligheder som andre. Er du uheldig fordi du blev mobbet i skolen? Måske er du ovenikøbet så uheldig at være vokset op med vold og/eller overgreb – eller mistede du i en tidlig alder af uheldige og uretfærdige grunde dine forældre, så du måtte “vokse op i systemet”? Er et menneske uheldigt fordi han ikke kan navigere i “systemet”, modtage mails, eller i det hele taget forstå, hvad der står i de papirer man modtager. Måske består ens uheld endda i, at man ikke har fået den rette vejledning, eller at man lige den dag man skulle, ikke havde ressourcerne eller muligheden for at gøre lige dét, der skulle til.

Uheld er der i så fald masser af, og vi er vel alle enige om, at uheld er ting som sker, som man som regel ikke selv herre over?! Uretfærdighed, ja det er interessant, for har man været ramt af nogle eller alle disse uheld nævnt ovenfor, er det nærliggende at mene, at det kan være uretfærdigt, at man ikke altid får en ny chance, eller at der ikke altid er én som kan tage én i hånden og guide én på rette vej. Er du ramt af uretfærdighed og uheld, ja så sker det uundgåelige til tider, nemlig at du falder igennem – og det er trist, uheldigt, uretfærdigt, men desværre i mange tilfælde uundgåeligt.

Svigt og misbrug
Nu kunne man godt få lyst til at provokere lidt. Du har været uheldig gennem livet og i forbindelse med alle disse uheld har du ovenikøbet været udsat for svigt. Svigt kan også være mange ting, fx familie, skole, kommune og/eller andre omsorgspersoner som på uretfærdigvis ikke hjalp, da du havde brug for hjælp og støtte, til eventuelt at klare dig gennem alle de uheld som tidligere nævnt. Disse svigt – for der er ofte en lang række – fører uheldigvis nogle gange til diverse psykiske problemstillinger. Det kan være psykisk sårbarhed, angst, depression, endda former for selvskadende adfærd, ja listen her kan være lang. Måske er det i dette tilfælde ovenikøbet uundgåeligt, at du ender ud i et misbrug, fordi selvmedicinering kan være et forsøg på at overleve de uheldige og uretfærdige svigt gennem livet og de psykiske problemstillinger som følge heraf.

Selvfølgelig er der mange flere nuancer og årsager! Men at et menneske selv vælger hjemløshed er sjældent sandheden. Det er ofte en lang række af kombinationer af alle disse uheld og uretfærdigheder, som gør, at du til sidst vælger ikke længere at forsøge at undgå det uundgåelige, nemlig hjemløshed. Måske tør du ikke engang forsøge at undgå det.

Har du så selv valgt hjemløshed eller er det i visse tilfælde på uretfærdig vis uundgåeligt?

Anne Lindhardt Ramsdahl
Gadeplansmedarbejder i Ungeprojektet
Projekt UDENFOR

Relaterede nyheder

  • Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element