Om vores arbejde

DEN UDSTØDENDE BY

udstødende by, hjemmeside
Et busskur er for nogle gadesovere et sted at søge ly og hvile. Men korte bænke og gennemtræk gør skuret mindre tilgængeligt som hvilested.

Ekskluderende design og jura har barske konsekvenser for mennesker i gadehjemløshed. Tilsammen skaber det færre steder i byen, hvor hjemløse borgere kan tage hvile og ophold, og de risikerer straf med bøde eller fængsel for at tigge og sove i det offentlige rum. Handlinger, der for nogen mennesker kan være livsnødvendige.

Med udstillingen ’Den Udstødende By’ vil Projekt Udenfor og forskningsprojektet ’Ekskluderende design – Social eksklusion i byens rum’ ved Aalborg Universitet synliggøre byens udstødende elementer og invitere til refleksion over, hvilken betydning de har for vores samfund.

»Hvem er byen til for? Og hvordan ønsker vi, at vores byrum skal udvikle sig?«

Den sociale eksklusion i byens rum har konsekvenser for os alle. Alligevel er det en side af byen, som de færreste lægger mærke til. For at vi kan forholde os til eksklusionen, må vi se, at den er der.

Besøg ’Den Udstødende By’ fra den 10. – 23. Oktober i Autopouls lokaler på Hejrevej 31, 2400 København. Udstillingen er gratis, på nær under KulturNatten, hvor kulturpas skal fremvises. Udstillingen åbner kl. 17 den 10. oktober og har derefter åbent i to uger fra kl. 14-20 alle dage undtagen mandag.
Åbningstid

HVAD DU KAN OPLEVE

Gennem sanselige virkemidler og storytelling kan du på udstillingen se og opleve de mangfoldige forandringer og installationer i byens rum, som udstøder mennesker i hjemløshed.

Udstillingen indeholder konkrete forhindringer som skrå varmeriste, armstøtter på bænke, skilte med soveforbud og høj musik. Samtidig er der historier og beskrivelser fra domme og politirapporter med fotografier, hvor mennesker, der har tigget og sovet i det offentlige rum, er blevet straffet for netop det.

Udstillingen tager dig igennem byens udstødende elementer og illustrerer, hvilke konsekvenser disse designinterventioner og juridiske tiltag kan have for personer, der lever på gaden. Den viser også, hvordan det kan påvirke almene borgeres tolerance overfor mennesker i hjemløshed, når udsathed i de offentlige rum usynliggøres.

Du vil se byen fra nye vinkler og inviteres til at forestille dig, hvordan en mere inkluderende by kunne se ud. Udstillingen opfordrer til og sætter fokus på vores fælles ansvar for at skabe socialt bæredygtige og inkluderende byrum, hvor det er muligt at færdes frit uanset ens sociale situation.

Vi afholder en række events i løbet af udstillingsdagene, der er frit tilgængelige for alle – undtagen på KulturNatten d. 11. oktober, hvor et KulturPas skal fremvises

↓↓

eventkalender - eventkalender i stor

EVENTS

FERNISERING KL 17, TORSDAG D. 10. OKT
Udstillingen ferniseres på World Homeless Day, som samtidig markerer etårsdagen for Københavns Kommunes tilslutning til Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed. Bo Heide-Jochimsen, direktør i Projekt Udenfor, Pia Justesen, Menneskerettighedsjurist og forsker fra Aalborg Universitet, og Kjartan ‘Junior’ Emhjellen, erfaringsekspert fra SAND – De Hjemløses Landsorganisation, byder velkommen kl. 17.

KULTURNAT: MØD FOLKENE BAG ”DEN UDSTØDENDE BY” KL 20, FREDAG D. 11. OKT
Udstillingen er åben til KulturNatten fra kl. 18-23 (Kulturpas skal i tidsrummet fremvises). Du kan til KulturNatten møde folkene bag udstillingen, der klokken 20 vil fortælle om, hvad ekskluderende design og jura er, hvordan udstillingen blev til, og hvad der blandt andet skal til for, at vi som samfund kan afvikle Den Udstødende By.

MED BYEN SOM BAGGRUNDSTÆPPE KL 17-18, ONSDAG D. 16. OKT
To af Projekt Udenfors medarbejdere fortæller om gadehjemløshed og opsøgende socialt arbejde i byen med sårbare gadesovere. Hvordan er det at udføre socialt arbejde i en by, der konstant er i forandring? Hvilke vilkår stiller det personer i gadehjemløshed over for, og hvad betyder det for deres muligheder for at få stillet helt basale behov? Oplægget starter kl. 17, og der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål.

KRIMINALISERING VS. RETTIGHEDER KL 15-16, SØNDAG D. 20. OKT
Menneskerettighedsjurist Pia Justesen, ph.d. fra Aalborg Universitet fortæller kl. 15 om dansk lovgivning, som siden 2017 har gjort det muligt at straffe personer, der tigger og sover i det offentlige rum med bøder og fængsel. Pia gennemgår specifikke sager fra politirapporter og går i dybden med baggrunden for lovgivningen. Kan man tale om et brud på menneskerettighederne? Og hvordan kan danske kommuner med ’Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed’ sikre, at hjemløse borgeres rettigheder respekteres på lige fod med alle andres?

DEN UDSTØDENDE BY – WHAT’S NEXT? KL 17-18, ONSDAG D. 23. OKT
I denne samtalesalon dykker byrumsforskerne Ole B. Jensen og Carsten Hvid Nielsen ned i forskningen om ekskluderende design og byudvikling. Samtalen vil tage udgangspunkt forskningsprojektet ’Ekskluderende design – Social eksklusion i byens rum’ og handle om projektets indsigter, og hvad vi som samfund kan lære af dem. Hvordan opstod forskningsprojektet? Hvad har overrasket os? Og hvad kan vi lære af at inddrage marginaliserede grupper som personer i hjemløshed i forskning? Vi afslutter med en samtale om, hvilke handlemuligheder vi alle har i forhold til ekskluderende design med spørgsmål fra publikum.

Ekskluderende design nationalt
Ekskluderende design nationalt
eventkalender, højformat (960 x 660 px) - 3
Ekskluderende design internationalt

BAGGRUND FOR UDSTILLINGEN

Med lovgivning om ’utryghedsskabende lejre’ har det siden 2017 været muligt for politiet at give bøder og udstede zoneforbud til mennesker, der sover på måder, som efter politiets vurdering er utryghedsskabende. Desuden har forbud mod ’utryghedsskabende tiggeri’ i samme periode ført til ubetingede fængselsstraffe for mennesker, der tigger i gågader, i offentlige transportmidler, ved stationer og supermarkeder. Sammen med kommunale soveforbudsskilte i København fører lovændringerne til en de facto kriminalisering af hjemløse borgeres adfærd og strategier for at klare sig igennem livet på gaden.

Ekskluderende design, der også går under navne som fjendtlig arkitektur og ’defensive design’, er byrumsdesign, der ekskluderer bestemte mennesker fra at opholde sig bestemte steder. På en helt konkret og barsk måde kan det fjendtlige byrumsdesign forhindre hjemløse borgere i at bruge ellers oplagte sovesteder i det offentlige rum. Sammen med flere aflåste parkeringskældre og baggårde, færre bænke og døgnåbne offentlige toiletter, er det en del af en udvikling, som har gjort byrummet mindre tilgængeligt og rummeligt for personer, der er hjemløse.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Projekt Udenfor. Den formidler resultater og indsigter fra forskningsprojektet »Ekskluderende design – Social eksklusion i byens rum«, der løber fra 2021- 2024. Forskningsprojektet og udstillingen er finansieret af VELUX FONDEN.

 


 

VÆRSGO’ OG UDFORSK!

På udstillingen kan du gratis tage en udstillingsplakat og et udstillingskatalog med hjem. Der er også mulighed for at købe bogen ”Ingen adgang – social eksklusion i byens rum”, som er redigeret af ph.d. Pia Justesen, og udkommer på Arkitektens Forlag samtidig med udstillingen. Prisen nedsættes til 200 kr., hvis den købes på udstillingen. For en donation på 200 kr. til Projekt Udenfor kan du få de to digtsamlinger ”FIASKO” og ”Dejlig Deprimeret”, skrevet af personer med erfaring med hjemløshed, der også er på udstillingen.

Her på siden kan du i løbet af oktober downloade ph.d. afhandlingen ’Ekskluderende design – når design skaber eksklusion’ (2024) af Carsten Hvid Nielsen, som bl.a. ligger til grund for udstillingen. Du kan også downloade Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed med forklarende hæfte og udstillingskataloget.

Ekskluderende design – når design skaber eksklusion’ (2024) Kan downloades efter fernisering

Den Udstødende By – Udstillingskatalog

Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed

Forklarende hæfte til Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed

Homeless Bill of Rights – English version