Tidligere projekter

projekt UDENFOR har afsluttet flere eksperimenterende projekter i årenes løb.

Nedenfor kan læse om nogle af dem.

  Levefællesskabet

  Gennem brugerinddragende metoder blev fem tidligere hjemløse borgere støttet i at rykke tættere på et liv i en mindre udsat position som beboere af et levefællesskab i egne selvbyggede huse.

  Læs mere her

  Erasmus + projekt: Dignity and Well-being

  Projekt UDENFOR has in a partnership with seven other European organisations participated in the project DIGNITY & WELL-BEING. The project was a strategic partnership for education and training of professionals working with people who are homeless and have severe mental health problems.

  Læs mere her

  Byg UDENFOR

  For mennesker, der lever på gaden, og har gjort det længe, kan det være svært at føle sig hjemme i en bolig. Med projektet Byg UDENFOR ønskede vi at gøre det lettere ved, at hjemløse borgere selv var med til at bygge små mobile og fleksible boliger, der var skabt til at understøtte det liv og den hverdag, som de selv ønskede og følte sig trygge ved.

  Læs mere her

  Ungeprojektet

  I tre år arbejdede projekt UDENFOR opsøgende med hjemløse unge med komplekse problemer - en gruppe, som har været stærkt voksende de seneste år.
  Find den afsluttende rapport her.

  Læs mere her

  IT-projektet

  I slutningen af 2012 startede projekt UDENFOR projektet: Klar til den digitale verden - styrkelse af socialt udsatte gruppers IT muligheder, også kaldet ”IT-projektet”.

  Læs mere her

  Udeliggerprojektet

  projekt UDENFOR startede i juni 2010 et 3-årigt projekt, Udeliggerprojektet, for at udrede og beskrive de hjemløse udlændinges forhold gennem indsamling og formidling af viden om deres tilværelse og livsbetingelser.

  Læs mere her

  Thy-projektet

  Thy-projektet fra 2009 arbejdede med udgående og opsøgende socialt og sundhedsmæssigt arbejde i landsbyen Frøstrup og Thy-lejeren,

  Læs mere her

  Poverty Walks

  Poverty Walks fra 2010 underviste og trænede motiverede hjemløse til at fungere som engagerede byvandringsguider, der inviterer medborgere og hovedstadsbesøgende på vandringer i de hjemløses univers.

  Læs mere her

  Projekt Socialsygeplejerske

  Projekt Socialsygeplejerske startede som et forsøgsprojekt fra 2006 til 2008, der skulle være med til at bygge bro mellem hospitalsindlagte stofmisbrugere og personalet på hospitalet. I dag er flere dele af konceptet "socialsygeplejerske" imidlertid blevet en integreret del indenfor for det offentlige sundhedsvæsen.

  Læs mere her

  Posefolksprojektet

  Posefolksprojektet var grundlaget for etableringen af projekt UDENFOR i 1996 og meget af arbejdet i Posefolksprojektet er i dag forankret i Den Mobile Café

  Læs mere her

  Kom Forbi

  Kom Forbi (2004-2006) var et sundhedsfagligt integrationstiltag med en sygeplejeklinik placeret i Nakskov. Kom Forbi havde åbent fire gange om ugen og fungerede i det daglige også som et mindre værested med en fastansat sygeplejerske. Kom Forbi startede som en sygeplejeklinik med det mål at bygge bro mellem flygtninge fra Balkan-området og det etablerede sundhedssystem.

  Læs mere her

  Sygepleje på hjul

  Sygepleje på Hjul var aktivt fra 1998 til 2002 og udgangspunktet var, at hjemløse, ikke bare har sociale og psykiske problemer, men ofte også legemlige sygdomme, som de ikke selv har mulighed for at tage sig af, eller som de uden held har forsøgt at få nogle i sundhedsvæsnet til at tage sig af.

  Læs mere her

ARTIKLER

Vores samfund kan ikke rumme dem, der lever anderledes

Kampen om Fredens Havn illustrerer vores manglende evne til at favne og gribe dem og det, der er anderledes.

Gratis byvandring

Kom med projekt UDENFOR på byvandring om 'Dark Design' og arbejdet for at forbedre forholdene for hjemløse gadesovere den 7. juli i København. Læs hvordan du tilmelder dig HER.

Så er vi klar med projekt UDENFORs årsberetning 2020

Her kan du læse om vores målgruppe, observationer, bekymringer, indsatser, projekter og resultater i det forgangne år.
God læselyst!

Ny rapport om brugerinddragelse i byggeri af boliger og i etableringen af hjem

Man kan bo på mange måder. I et ”levefællesskab” i Aarhus bor fem mennesker, som før var hjemløse, i små farvestrålende huse, som de selv har været med til at tegne og bygge.
I rapporten ’UDENFOR i Aarhus’ kan du læse om projekterne Byg UDENFOR og Levefællesskabet. De to projekter udgør til sammen et nytænkende bud på, hvordan hjemløse borgere kan inddrages i skabelsen af eget hjem.

Man gjorde dem uret

Preben Brandt forlader projekt UDENFOR. En organisation, der beskæftiger sig med samfundets absolut udstødte, som han grundlagde, fordi han ikke kunne lade være. Vi har bedt ham fortælle, hvordan det hele begyndte.

Mød projekt UDENFORs nye forkvinde

Det er en stærk profil, der fra december 2020 har overtaget roret i projekt UDENFORs bestyrelse. Vi har talt med Laila Walther om den opgave, der venter forude.

projekt Levefælleskab overgår til Aarhus Kommune

Projekt Levefællesskab er en del af projekt UDENFORs eksperimenterende arbejde for at finde nye veje ud af hjemløshed. Nu bliver projektet forankret i Aarhus Kommune.

Preben Brandt går af og Laila Walther træder til

Stifter af projekt UDENFOR, dr.med. Preben Brandt har valgt at forlade projekt UDENFOR. Laila Walther, Direktør for LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, tiltræder som bestyrelsesforkvinde.

”De sagde, at alle skulle tage hjem. Hvor er det for mig? Hvor går jeg hen?”

Coronakrisen ramte som et lyn d. 11. marts og lagde gaderne øde. Dog ikke helt øde. For ikke alle kunne tage hjem og lukke døren, som statsministeren bebudede. En af dem var 22-årige "Rasmus", som lever og sover på gaden i København. I anledning af Hjemløsedagen, med temaet 'sammen hver for sig', har vi talt med Rasmus om hans oplevelser med det seneste halve års undtagelsestilstand.

Nattetælling 2020: De fleste gadesovere ligger alene

Natten mellem torsdag og fredag i uge 40 var projekt UDENFOR på nattetælling sammen med samarbejdspartnere fra værestedet Hugs and Food og Københavns Kommunes Hjemløseenhed. Vi fandt ialt 39 gadesovere. De fleste lå alene. Læs mere her.

Vi kan stoppe hjemløshed - Ny rapport laver regnestykket

Ny rapport fra tænketanken Kraka, viser hvordan vi kan stoppe langtidshjemløshed frem mod 2030.
Strategien kan betale sig - ikke bare menneskelig, også økonomisk. Læs mere her.

Mennesker i hjemløshed er forskellige - det bør løsningerne også være

Den første torsdag i måneden udgiver vi et reflekterende indlæg skrevet af Preben Brandt. Vi kalder det Tænksom Torsdag. Denne torsdag reflekterer Preben over den generaliserende betegnelse 'hjemløs'.

Lov kan kriminalisere hjemløse gadesovere i Danmark

Den nuværende Regering præciserede lovgivningen om utryghedsskabende lejre i maj 2020. Det har blandt andet ledt til ovenstående plakat, udarbejdet og udsendt af politiet. Læs mere her.

NY RAPPORT SÆTTER FOKUS PÅ SUNDHED BLANDT UREGISTREREDE MIGRANTER PÅ GADEN

I denne uge udkom Rådet for Socialt Udsatte med rapporten "Sundhed blandt uregistrerede og hjemløse migranter". Rapporten giver et kvalitativt indblik i migranternes sociale og sundhedsmæssige problematikker og peger på barrierer for deres adgang til sundhedsbehandling. Læs mere her.

De besiddelsesløse: ’Ulighed skaber dynamik’ er en politikerskabt løgn

Den første torsdag i måneden udgiver vi et reflekterende indlæg skrevet af Preben Brandt. Vi kalder det 'Tænksom torsdag'. Denne torsdag reflekterer Preben over ulighed og de besiddelsesløse.

Tiggerlov og zoneforbud: Staten fortsætter med at straffe bunden af samfundet

Den 4. maj præciserede Regeringen det zone- og lejrforbud, der siden 2017 i sin konsekvens har straffet hjemløse personer for at sove i det offentlige rum. Samtidigt er loven om 14 dages ubetinget fængselsstraf for tiggeri blevet gjort permanent. Læs mere om begge lovgivninger her.

Hjemløse på hotel har været en kæmpe succes under coronakrisen

Under coronakrisen har hjemløse haft mulighed for at gå direkte fra gaden til et hotelværelse. Det er housing first i yderste potens, og det har givet lovende resultater.

Bo Heide-Jochimsen repræsenterer Danmark i europæisk paraplyorganisation

projekt UDENFORs daglige leder, Bo Heide-Jochimsen, er blevet valgt som Danmarks repræsentant i den europæiske organisation FEANTSA. Organisationen arbejder for at bekæmpe hjemløshed i Europa.

Tænksom Torsdag: Husly - et beskyttende sted

Den første torsdag i måneden udgiver vi et reflekterende indlæg skrevet af Preben Brandt. Vi kalder det ’Tænksom torsdag’. Denne torsdag reflekterer Preben over begrebet 'Husly', og hvordan det står til med midlertidige boformer i Danmark.

Fortællinger fra gaden : Når hjælpen er knap

I 23 år har projekt UDENFORs medarbejdere gået på gaden og skabt kontakt til mennesker i hjemløshed. Det er mennesker, der har beriget vores arbejde med nye indsigter. Her er historien om ”Torben”, hvis fortælling vi har fået lov at lære at kende og være en del af.

Tænksom Torsdag: Coronakrisen og hjemløseområdet

Den første torsdag i måneden udgiver vi et reflekterende indlæg skrevet af Preben Brandt. Vi kalder det ’Tænksom torsdag’. Denne torsdag reflekterer Preben over coronakrisens indflydelse på hjemløseområdet.

Coronakrisen kan vise vejen til at bekæmpe hjemløshed

Aldrig har vi set så få gadesovere, som vi gør nu. Det er et signal til politikerne om, at en mere ambitiøs plan for nedbringelsen af hjemløshed i Danmark er realistisk - skriver projekt UDENFORs daglige leder Bo Heide-Jochimsen. Læs hans kommentar her.

Projekt UDENFOR får del i hjælpepakke

Et enigt Folketing har vedtaget en aftale om en hjælpepakke til organisationer på hjemløseområdet. projekt UDENFOR har sammen med Hus Forbi fået 500.000 kroner, som organisationerne deler mellem sig.
Læs hvordan vi bruger midlerne her.

projekt UDENFORs årsberetning 2019

Så er projekt UDENFORs årsberetning ude. Læs historierne om Torben og Marie, beretninger fra gadeplansarbejdet og om vores aktiviteter i 2019.

Tænksom torsdag: De unge hjemløse

Den første torsdag i måneden udgiver vi et reflekterende indlæg skrevet af Preben Brandt. Vi kalder det ’Tænksom torsdag’. Denne torsdag reflekterer Preben over manglen på hjælp til de dårligst stillede unge hjemløse.