BLOGGEN

HER FINDER DU KOMMENTARER, INDLÆG, BEGIVENHEDER OG SENESTE NYT FRA PROJEKT UDENFOR

Ikon på hjemløseområdet modtager Dannebrogordenens Ridderkors

Projekt Udenfors stifter, Preben Brandt, modtager Dannebrogordenens ridderkors for sin bemærkelsesværdige og betydningsfulde indsats over for hjemløse og andre svært udsatte borgere i Danmark.

Dr. Med., forfatter, samfundsdebattør, foredragsholder, forhenværende bestyrelsesformand og stifter af organisationen Projekt Udenfor. Der følger mange titler med den 77-årige Preben Brandt – nu kan han også kalde sig ridder af Dannebrog.

Preben Brandt hædres for sit livsværk, der vel nok har slået gnister tidligere, men som for alvor begyndte at blusse for 30 år siden, da han som psykiater på hjemløseinstitutionen Sundholm begyndte at bevæge sig uden for forsorgshjemmets mure. I Københavns gader så og mødte han mennesker, der levede i gadehjemløshed, ofte svært forpint af psykisk sygdom, og som var overladt til sig selv. Preben Brandt fandt situationen ubærlig og uretfærdig, og indignationen blev en drivkraft.

Siden har han arbejdet utrætteligt for at sikre bedre vilkår for samfundets absolut udstødte borgere og insisteret på, at vi skal turde gøre noget andet, når vores løsninger ikke virker. I 1996 tog han initiativ til og grundlagde fonden Projekt Udenfor, som han stod i spidsen for i over 20 år. En organisation, der – dengang som nu – kombinerer opsøgende gadeplansarbejde med indsamling og formidling af viden om hjemløshed og social udstødelse.

Preben Brandt har i Projekt Udenfor udviklet og understøttet eksperimenterende projekter, som siden er blevet forankret hos andre aktører. Han har desuden forfattet en lang række faglitterære artikler og bøger og har løbende engageret sig i socialpolitik, først som formand for Narkotikarådet og siden som den første formand for Rådet for Socialt Udsatte, der både rådgav regeringen og blev et vigtigt talerør for mange sociale organisationer.

Hans evne til at problematisere hjemløshed på nuanceret og engagerende vis, altid med respekt over for målgruppen, gør indtryk. Og ved altid at rette fokus mod samfundets udstødende mekanismer, når mennesker befinder sig i en sårbar situation på gaden uden bolig, netværk, job eller uddannelse, har Preben Brandt løftet en vigtig samfundsopgave og sat et væsentligt aftryk på hjemløseområdet i Danmark.

Det er med stor respekt og anerkendelse, at jeg på organisationens vegne overrækker Dannebrogordenens ridderkors til Preben Brandt” udtaler Projekt Udenfors nuværende bestyrelsesforperson, Laila Walther og tilføjer:  ”Preben har med sit livsværk haft stor betydning for konkrete mennesker men også for udviklingen af socialt arbejde i Danmark. Han står i dag som et ikon for mange fagpersoner, som er beskæftiget inden for feltet eller interesserer sig for hjemløshed.”

Grundet den aktuelle situation med corona overrækker Laila Walther ridderkorset til Preben Brandt ved en middag med nærmeste familie tor d. 28. januar 2022.

 

 

Vil du holde dig opdateret på vores events, nyheder og nyeste udgivelser? Så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.