BLOGGEN

HER FINDER DU KOMMENTARER, INDLÆG, BEGIVENHEDER OG SENESTE NYT FRA PROJEKT UDENFOR

Frederiksberg Kommune tilslutter sig Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed

I dag, den 27. september 2024, tilslutter Frederiksbergs Kommune sig officielt den europæiske Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed. Det sker næsten et år efter Københavns Kommunes tilslutning. Erklæringens budskab er, at storbyer i Europa forpligter sig til at sikre alle borgeres grundlæggende rettigheder – uanset den sociale situation, de står i. Nu håber ph.d. og menneskerettighedsjurist Pia Justesen, at andre danske storbyer følger trop.

 

Sidste år blev København den første danske by til at skrive under på Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed. I dag følger Frederiksbergs Kommune trop, når erklæringen kl. 15 bliver underskrevet på Rådhuset.

Således er Frederiksberg og København i hælene på Graz, Barcelona og Gdansk, der sammen med mere end 50 andre byer i EU har underskrevet ‘Homeless Bill of Rights’, erklæringens engelske navn.

Frederiksberg Kommune har det sidste halve år gennemgået erklæringen for at se, om den skal medføre ændringer. Og som det ser ud, har kommunen konkluderet, at alt er, som det skal være. Men der er stadig ting at gøre, mener ph.d. og menneskerettighedsjurist Pia Justesen:

Rettighedserklæringen for Personer i Hjemløshed er en samling af 11 grundlæggende rettigheder hentet fra europæisk og international menneskerettighedslovgivning. Det er de europæiske paraplyorganisationer Feantsa og Housing Rights Watch, der har formuleret erklæringen, som på engelsk hedder ‘Homeless Bill of Rights’
Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed

“Ligesom Københavns Kommune har lagt op til, tror jeg også, at Frederiksberg må kigge deres eksisterende overnatningsforbud efter. Forbuddende, der står på skilte i nogle af kommunens grønne anlæg, gør det lige nu muligt for politiet at straffe personer i hjemløshed, der af forskellige årsager er nødsaget til at sove der.”

Erklæringen understreger nemlig i artiklerne III og XI, at tiltag, der straffer mennesker i hjemløshed for at opholde sig i det offentlige rum og gøre ting, som er nødvendige for at overleve, står i kontrast til basale menneskerettigheder. Og de forpligtelser mener Pia Justesen ikke Frederiksberg lever helt op til, så længe kommunen har overnatningsforbud i parker og grønne områder.

Socialforvaltningen i Frederiksberg Kommune fortæller i en bemærkning om tilslutningen til Rettighedserklæringen, at kommunen allerede arbejder med at sikre hjemløse borgeres vilkår, bl.a. indenfor boligområdet, men at de er udfordret af ikke at have et tilstrækkeligt antal betalelige boliger til målgruppen. Nye tal fra VIVE – det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd viser da også, at hjemløsheden i Frederiksberg kommune er steget fra 80 til 137 personer fra 2022 til 2024. Det svarer til en stigning på 71%.

Det er forskningsprojektet ‘Ekskluderende design – social eksklusion i byens rum‘ fra Aalborg Universitet, som Pia Justesen er en del af, der har arbejdet for at sikre Københavns og Frederiksbergs tilslutning til Rettighedserklæringen. Nu håber Pia Justesen, at de resterende danske storbyer Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg vil tilslutte sig de kommende år:

“Frederiksberg Kommune tager et stort skridt i den rigtige retning i dag, og kommunen har arbejdet seriøst med at forholde sig til erklæringen, så den ikke bare bliver ord på papir. Jeg håber, at de andre store byer i Danmark bliver inspireret af Frederiksberg”

→ Download Rettighedserklæring For Personer i Hjemløshed her 

→ Download forklarende hæfte til Rettighedserklæring for Personer i Hjemløshed her

Vil du holde dig opdateret på vores events, nyheder og nyeste udgivelser? Så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.